31 lip 2015

Ketchup z cukinii od Anety i Jacka - najlepszy


Koleżanka z pracy przyniosła ketchup domowy do pracy. Robi go z mężem co roku. Gdy skosztowałam okazał się pyszny. Trudno mi było uwierzyć, że jest z cukinii.

Postanowiłam go zrobić. Jest trochę roboty, jak to z przetworami, ale naprawdę warto!

Gdy wzięłam już zrobiony przeze mnie ketchup na grilla do sąsiadów to miał największe wzięcie. Goście dosłownie wszystko chcieli nim polewać :)


Ketchup z cukinii od Anety i Jacka - najlepszy
Ketchup z cukinii od Anety i Jacka - najlepszy
Składniki:

  • 3 kg cukinii (obranej i bez pestek)
  • 1 kg cebuli
  • 4 papryki czerwone
  • 800 gram przecieru pomidorowego (dałam 700 gram przecieru i 100 gram koncentratu pomidorowego)
  • 2 garści soli do przetworów
  • 4 szklanki cukru
  • 2 szklanki octu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 kopiaste łyżeczki cayenne


Ketchup z cukinii od Anety i Jacka - najlepszy
Ketchup z cukinii od Anety i Jacka - najlepszy



Wykonanie:

Cukinie obieramy i wydrążamy pestki. Dopiero po tej "operacji" mamy otrzymać 3 kg cukinii.

Cebule obieramy z łupek, a papryki myjemy.

Wszystkie te warzywa ścieramy na tarce, a najlepiej używamy robota kuchennego. Wszystko przekładamy do garnka i mieszamy z solą.

Odstawiamy do lodówki lub w zimne miejsce na 24 godziny.



Ketchup z cukinii od Anety i Jacka - najlepszy


Na następny dzień gotujemy warzywa do uzyskania papki około godzinę mieszając co jakiś czas, aby warzywa nie przywarły.

Następnie dodajemy cukier i ocet - gotujemy 20 minut.

Po tym czasie dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy - gotujemy kolejne 20 minut.

Zestawiamy z gazu i studzimy, a potem miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.



Ketchup z cukinii od Anety i Jacka - najlepszy
Ketchup z cukinii od Anety i Jacka - najlepszy


Po zmiksowaniu nalewamy do słoików, butelek itp., zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.



Ketchup z cukinii od Anety i Jacka - najlepszy
Ketchup z cukinii od Anety i Jacka - najlepszy


Gwarantowane, że będzie smacznie :)

30 lip 2015

Sałatka od Gosi


Moja koleżanka Gosia z Tyczyna zrobiła kiedyś taką sałatkę. Bardzo mi posmakowała. Jest prosta i szybka w wykonaniu. Można ją zrobić do obiadu, na kolację czy do grilla. Polecam :)



Składniki:

  • pół główki sałaty lodowej
  • 2-3 pomidory
  • cebula czerwona sałatkowa
  • serek śmietankowy w plastrach
  • sos francuski
  • oliwa





Wykonanie:

Plasterki sera rozkładamy na półmisku.




Sałatę kroimy i wrzucamy na ser.
Cebulkę drobno kroimy, zmiękczamy solą i wrzucamy na sałatę.




Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, kroimy w kosteczkę i wrzucamy na sałatę.

Sos francuski rozpuszczamy w szklance z oliwą i odrobiną wody.

Polewamy sałatkę sosem 15 minut przed podaniem.

Pycha :)



29 lip 2015

Schab w sosie camembert - przepis


- Co dziś na obiad?
- Schabowe!
Znacie to? Typowy polski obiad czyli rosół i schabowy. Smaczne ale też trochę nudne. Czas lekką odmianę. Dziś polecam Wam kotlety schabowe w pyszniejszej wersji, czyli w sosie camembert z aromatyczną nutą tymianku. 


Schab w sosie camembert
Schab w sosie camembert

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kotlety schabowe
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 75 ml wody
  • 200 śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 2 serki camembert
  • tymianek, sól i pieprz


Schab w sosie camembert - składniki
Schab w sosie camembert - składniki


Wykonanie:

Kotlety rozbijamy następnie oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę i smażymy na nim kotlety aż nabiorą rumianego koloru. Zdejmujemy z patelni.

Na ta samą patelnię wlewamy wodę. Lekko oskrobujemy to co przywarło po smażeniu kotletów, po czym dodajemy śmietankę musztardę i łyżeczkę tymianku. Chwilę mieszamy do połączenia składników i zagotowujemy.

Do wrzącego sosu wkładamy usmażone wcześniej kotlety i dusimy pod przykryciem ok. 10-15 min. od czasu do czasu mieszając.

Dodajemy pokrojone w kostkę sery camembert. Mieszamy dopóki ser się nie rozpuści. Skórka z serka raczej się nie rozpuści więc zostawiamy ją w  formie kawałków. Jeżeli komuś to przeszkadza to można obrać ser ze skórki przed dodaniem go do sosu.

Próbujemy i ewentualnie dodajemy jeszcze tymianek, pieprz lub sól.

Gotowe. Serwujemy z ziemniaczkami jak klasyczne kotlety. Wszelkie dodatki są zbędne. Sos jest tak pyszny, że lepiej przygotować się na dokładkę.  


Schab w sosie camembert
Schab w sosie camembert

28 lip 2015

Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów - przepis


Jednego dnia ciocia przywiozła mi 3 cukinie. Na następny dzień sąsiadka przyniosła mi 4 cukinie :) I teraz hulaj duszo!
Pomyślałam, że najszybciej i najłatwiej będzie zrobić leczo. Zużyję do niego 3 cukinie, a z pozostałych zrobię ketchup. Przepis na ketchup w kolejnej odsłonie :)


Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów
Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów
Składniki:

  • 3 cukinie
  • pęto kiełbasy (np. toruńskiej)
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • 200-300 ml przecieru pomidorowego
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka cukru
  • zioła i przyprawy: tymianek, rozmaryn, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz

Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów
Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów


Wykonanie: 
   
Cebule kroimy w kosteczkę.

W garnku podgrzewamy masło i oliwę.

Dodajemy cebulę i smażymy ją.

W trakcie smażenia dodajemy zioła, w ten sposób wydobywamy z nich najwięcej aromatu i smaku.

Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów
Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów

Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę kiełbasę i podsmażamy.

Gdy kiełbasa jest podsmażona dodajemy pokrojoną w większą kostkę cukinię.

W międzyczasie obieramy ze skórki sparzone pomidory i kroimy je w kostkę.

Dodajemy pomidory do garnka.

Zalewamy przecierem pomidorowym i dodajemy cukier.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów
Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów

Dusimy wszystko ok. 15 minut aż cukinia będzie miękka.

Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów
Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów


Smacznego :)

Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów
Leczo z cukinii, kiełbasy i pomidorów

27 lip 2015

Cukinia faszerowana szynką parmeńską, mozzarellą i pomidorami - przepis


Kolejny przepis z wykorzystaniem pysznej i zdrowej cukinii. O jej cudownym wpływie na nasze zdrowie pisałam już w poprzednim wpisie. Tym razem serwuję przepis na cukinię faszerowaną szynką, serem mozzarellą i pomidorami. Danie lekkie i smaczne w sam raz na kolację lub przystawkę.


Cukinia faszerowana szynką parmeńską, mozzarellą i pomidorami
Cukinia faszerowana szynką parmeńską, mozzarellą i pomidorami

Składniki dla 4 osób:
  • 4 cukinie
  • oliwa
  • 2-3 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej
  • lub 8 lasek kabanosa
  • 2 kulki sera mozzarella
  • 2 pomidory
  • świeża bazylia 


Cukinia faszerowana szynką parmeńską, mozzarellą i pomidorami
Cukinia faszerowana szynką parmeńską, mozzarellą i pomidorami - składniki


Przygotowanie:
Cukinie kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek tworząc łódeczki. Jeżeli mamy duże cukinie można rozkroić je na 4 części.
Szynkę lub kabanosy kroimy na drobne kawałki. Mozzarellę kroimy w plastry a pomidory w kostkę (lub też w plastry – jak kto woli).

Wykonanie:
Łódeczki z cukinii smarujemy w środku oliwą i czosnkiem przeciśniętym przez wyciskarkę. Posypujemy ziołami prowansalskimi.
Tak przygotowaną cukinie układamy na blaszce posmarowanej oliwą i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 1800C przez 20 min.
Do upieczonych cukinii wkładamy szynkę parmeńską lub kabanosy. Układamy na nich plastry mozzarelli jeden obok drugiego i posypujemy pomidorami pokrojonymi w kostkę.
Tak przygotowane cukinie wkładamy do piekarnika jeszcze na 10 min.
Po upieczeniu dekorujemy listkami bazylii i podajemy. Można dodać grzanki.


Cukinia faszerowana szynką parmeńską, mozzarellą i pomidorami
Cukinia faszerowana szynką parmeńską, mozzarellą i pomidorami

26 lip 2015

Dietetyczny deser z musli, jogurtem i duszonymi śliwkami - przepis


Płatki (musli) z jogurtem jadam prawie codziennie na kolację. Dlatego też, aby mi się to danie nie znudziło, potrzebuję je urozmaicać.
Na targu kupiłam śliwki i nie byliśmy ich w stanie przejeść zanim się zepsują. Zawsze w takiej sytuacji smażę owoce na patelni z cukrem brązowym i wtedy mogą postać dłużej. Można je potem zamrozić i w odpowiednim momencie wyjąć z zamrażalnika.

Musli przygotowuję sama. Kupuje płatki owsiane błyskawiczne, crunchy orzechowe lub inne oraz suszone owoce (rodzynki, morele, śliwki) i mieszam według własnego uznania. Zawsze dodaje do tego dużą ilość siemienia lnianego.

Siemię lniane jest bardzo zdrowe i ma lecznicze właściwości: przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Zawiera kwasy omega-3 i omega-6 oraz błonnik, witaminę E (tzw. witamina młodości), cynk (wzmacniający odporność i poprawiający sprawność intelektualną) i lecytynę (pogromca tłuszczu).


Moja propozycja na lekką kolację:



Deser z musli, jogurtem i duszonymi śliwkami
Deser z musli, jogurtem i duszonymi śliwkami
Składniki:

  • 5 - 6 śliwek
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • jogurt pitny kawowy
  • musli


Deser z musli, jogurtem i duszonymi śliwkami
Deser z musli, jogurtem i duszonymi śliwkami


Wykonanie:

Śliwki kroimy na połówki pozbywając się pestek.

Wrzucamy je na patelnie, zasypujemy cukrem i dodajemy troszkę wody (2-3 łyżki).

Śliwki dusimy ok 10-15 minut, aż zmiękną a sos zgęstnieje.

Do pucharków nakładamy musli do każdego po 2-3 łyżki.

Zalewamy to jogurtem.

Na wierch dajemy 3-4 łyżki śliwek (mogą być jeszcze lekko ciepłe).

Deser z musli, jogurtem i duszonymi śliwkami
Deser z musli, jogurtem i duszonymi śliwkami


Jemy od razu lub schładzamy w lodówce.


Deser z musli, jogurtem i duszonymi śliwkami
Deser z musli, jogurtem i duszonymi śliwkami

Smacznego :)

25 lip 2015

Ciasto ucierane ze śliwkami - przepis


Dzielę się tym przepisem choć nie do końca jestem do niego przekonana. Nie zasługuje on na miano antyprzepisu ale ocenić musicie sami. Może Wam podejdzie. Poleciła mi go koleżanka nazywając „najlepsze”. Jednak dla mnie to określenie zdecydowanie na wyrost, a ciasto wcale nie wyrasta.


Ciasto ucierane ze śliwkami
Ciasto ucierane ze śliwkami

Składniki:
  • kostka masła – 200g
  • ¾ szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • budyń waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • śliwki (ok. ½ kg)


Ciasto ucierane ze śliwkami - składniki
Ciasto ucierane ze śliwkami - składniki


Przygotowanie:
Masło i jajka wyciągamy z lodówki odpowiednio wcześnie aby osiągnęły temperaturę pokojową.
Śliwki przekrawamy na połowę i pozbywamy się pestek.


Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Dodajemy szczyptę soli (w myśl zasady: gdzie cukier tam i sól).
Dodajemy jajka, jedno po drugim. Po każdym jajku ucieramy ciasto na jednolita masę.
Dodajemy mąkę, najlepiej przesiana przez sito. Ucieramy do połączenia.
Dodajemy budyń i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko.
Otrzymaną masę wykładamy na średniej wielkości blachę i układamy na wierzchu śliwki. Nigdy nie wiem czy lepiej skorka do góry czy w dół więc ułożyłam naprzemiennie.

Pieczemy w 180 ºC ok. 30-35 min. Do suchego patyczka.



Ciasto ucierane ze śliwkami
Ciasto ucierane ze śliwkami


24 lip 2015

Sałatka do grilla z zieloną sałatą i oliwkami - przepis


Sezon grillowy w pełni. Do kiełbaski czy karkówki z grilla dobrze jest zjeść jakieś warzywka. Najlepiej w formie sałatki. Ja najbardziej lubię sałatki (jak sama nazwa wskazuje) zrobione z sałaty. A moją ulubioną jest sałata masłowa. Jest ona wprawdzie najmniej odporną sałatą i szybko trzeba ja zużyć, ale moim zdaniem najsmaczniejszą.
Proponuję taką oto świeżą, pyszną sałatkę:


Sałatka do grilla z zieloną sałatą i oliwkami
Sałatka do grilla z zieloną sałatą i oliwkami
Składniki:

  • sałata masłowa
  • duży pomidor
  • 1-2 ogórki
  • 15-20 oliwek
  • cebulka dymka
  • śmietana, majonez, musztarda
  • świeży koperek
  • sól, pieprz


Sałatka do grilla z zieloną sałatą i oliwkami
Sałatka do grilla z zieloną sałatą i oliwkami


Wykonanie:

Myjemy wszystkie warzywa i osuszamy.

Sałatę rwiemy na kawałki i wrzucamy do miski (nie należy jej kroić nożem, bo ciemnieje).

Kroimy drobno cebulkę, pomidora i ogórka w kosteczkę, a oliwki na pół i wrzucamy na sałatę.

Majonez i śmietanę mieszamy z musztardą, pokrojonym koperkiem i przyprawami.

Sałatę polewamy sosem przed samym podaniem.

Sałatka do grilla z zieloną sałatą i oliwkami
Sałatka do grilla z zieloną sałatą i oliwkami


Bon appetit :)

22 lip 2015

Mus ananasowo-brzoskwiniowy z bitą śmietaną - przepis


Upał! Nie wiem jak Wy ale ja w taką pogodę chętnie sięgam po zimne desery. Najlepsze są te z sezonowych owoców, niekoniecznie naszych krajowych. Oto przepis na jeden z takich deserów - mus ananasowo-brzoskwiniowy z bitą śmietaną. Prosty i orzeźwiający!


Mus ananasowo-brzoskwiniowy z bitą śmietaną - przepis

Składniki:
  • 1/2 dojrzałego soczystego ananasa
  • 3-4 brzoskwinie
  • 1 jabłko
  • śmietana 30%
  • cukier puder

Przygotowanie:
Śmietankę, miskę i mieszadła miksera chłodzimy w lodówce ok 30 min.





Wykonanie:
Owoce myjemy i obieramy ze skórki. Wydrążamy pestki i twardy środek ananasa.
Kroimy na cząstki i wrzucamy do blendera. Miksujemy przez chwilę aż do uzyskania gładkiego musu bez grudek.
Wyjmujemy schłodzoną śmietankę oraz miskę i mieszadła i ubijamy śmietanę ok 5 min. W połowie ubijania dodajemy cukier puder (1 łyżka na ok 200 ml).
Gotowe! Mus ananasowo-brzoskwiniowy najlepiej prezentuje się w szklanych przeźroczystych szklankach lub kieliszkach.




21 lip 2015

Risotto ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą - przepis


Przyszedł czas na bardziej ambitny przepis - risotto. Można je przygotować na wiele sposobów i z różnymi składnikami. Ja wybrałam nasze ulubione połączenie szpinaku, pomidorów suszonych i mozzarelli. To danie nie lubi pośpiechu, wręcz przeciwnie trzeba mieć dużo cierpliwości i powoli mieszać składniki aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ale ta cierpliwość się opłaca. Spróbujcie.


Risotto ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą
Risotto ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą
Składniki:
  • warzywa na bulion: marchewka, pietruszka z natką, seler z natka, por, ziemniak
  • ok. 1,5 litra wody
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz
  • oliwa
  • 1 cebula
  • pół opakowania szpinaku
  • 1 szklanka ryżu Arborio
  • 150 mli białego wytrawnego wina
  • pół słoika suszonych pomidorów
  • 250 g sera mozzarella
  • parmezan
  • bazylia do dekoracji


Risotto ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą
Risotto ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą


Przygotowanie:
Warzywa na bulion dokładnie myjemy, obieramy i przekrawamy na połowę. Wrzucamy do garnka i wlewamy 1/5 litra wody. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok. 20-30 min.

W tym czasie:
- cebulę kroimy w drobną kostkę
- szpinak myjemy i siekamy ale nie za drobno
- pomidory suszone kroimy w drobne kawałki
- mozzarellę kroimy w kostkę.


Wykonanie:
W dużym garnku z szerokim dnem rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wrzucamy na nią posiekaną cebulkę i smażymy aż się zeszkli.

Do podsmażonej cebuli dodajemy szpinak i dusimy kilka minut.

Gdy szpinak się poddusi do garnka wsypujemy szklankę ryżu Arborio. Mieszamy dokładnie tak aby ryż pokrył się oliwą i zagrzał.

Następnie dodajemy wino i zwiększamy płomień pod garnkiem (ew. stopnie na płycie indukcyjnej) aby wygotować alkohol z potrawy.

Po paru minutach zmniejszamy ogień i powoli dodajemy bulion po jednej chochelce. Risotto utrzymujemy na granicy wrzenia. Mieszamy dokładnie po każdej chochelce aż bulion zostanie wchłonięty przez ryż. I tak aż ryż będzie miękki. W zależności od ryżu ok. 20 -30 min.

Gdy ryż będzie gotowy dodajemy pokrojone suszone pomidory – mieszamy przez chwilę aż połączą się z risotto. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i mieszamy. Gasimy ogień (wyłączamy płytę) i przykrywamy risotto. Odstawiamy na 10 min aby doszło a ser się rozpuścił.

Gotowe risotto podajemy w głębokich talerzach. Dekorujemy listkami bazylii i posypujemy startym parmezanem.

Serwujemy nasze risotto znajomym i cieszymy się wspólnym wieczorem.

Jeżeli spodobał Ci się ten przepis powiedz nam o tym.

20 lip 2015

Ciasto jogurtowe a' la sernik - przepis


Koleżanka z pracy przyniosła przepis na fajne ciasto od niani swoich dzieci - pani Marysi. Zachwalała, że pyszne. Przeczytałyśmy z drugą koleżanką przepis i jak zobaczyłyśmy
w składnikach 10 jajek to się zniechęciłyśmy. Około miesiąca przeżywałyśmy te dziesięć jajek :) twierdząc, że z takiej ilości to byśmy upiekły 3 ciasta, a nie jedno.

Po pewnym czasie moja ciekawość wygrała i zabrałam się za pieczenie. Wzięłam upieczone ciasto na "parapetówkę" do teściowej. Zniknęło co do ostatniego kawałeczka. Pyszne to mało powiedziane. Soczyste, miękusie i rozpływające się w ustach. Musiałam schować kilka kawałków dla spóźnionych gości, bo ciasto znikało bardzo szybko. Jeden gość (nazwijmy Go dziadziu ;) zjadł 5 kawałków.

Myślę, że nie trzeba więcej zachęcać do poświęcenia tych dziesięciu jajek :)



Ciasto jogurtowe a' la sernik
Ciasto jogurtowe a' la sernik


Ciasto jogurtowe a' la sernik
Ciasto jogurtowe a' la sernik

Składniki:

  • 3 x jogurt grecki po 400gram
  • 10 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • wiórka kokosowe
  • 1,5 paczki ciastek kakaowych (polecam Bonitki Black z Biedronki - rewelacyjnie się zgrywają)

Ciasto jogurtowe a' la sernik
Herbatniki kakaowe


Wykonanie:

Białka ubijamy osobno.

Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę.

Dodajemy proszek do pieczenia, budynie, olej i mieszamy.

Jogurty ubijamy w dużym naczyniu i dodajemy utarte żółtka i ubitą pianę.

Ciastka kruszymy prosto na blaszkę wyłożoną folia aluminiową (folię wykładamy tak, aby wystawała poza brzegi, bo ciasto rośnie w trakcie pieczenia).

Wylewamy całą masę na ciastka.

Posypujemy kokosem i wstawiamy do piekarnika.


Ciasto jogurtowe a' la sernik
Ciasto jogurtowe a' la sernik

Pieczemy około godzinę w 160 - 180 stopniach.


Ciasto jogurtowe a' la sernik
Ciasto jogurtowe a' la sernik


Smacznego :)


Ciasto jogurtowe a' la sernik
Ciasto jogurtowe a' la sernik

17 lip 2015

Kawa mrożona z rabarbarem - przepis

Znów nadeszły upały, więc pora na kolejną odsłonę kawy mrożonej. Tym razem bardziej orzeźwiającą. Tym nadającym wyrazistości składnikiem będzie rabarbar. Uwielbiam rabarbar. Od dziecka wyjadałam cały rabarbar z ogródka maczając go w cukrze. Obecnie kupuje go na targu bo nie mam ogródka ;) , a poza tym spożywam go w trochę odmiennej postaci.
Zapraszam do przepisu :)

Kawa mrożona z rabarbarem
Kawa mrożona z rabarbarem
Składniki:

  • kawa z ekspresu
  • zimne mleko
  • lody waniliowe (lub moje ostatnie pyszne odkrycie lody waniliowo - ciasteczkowe)
  • rabarbar
  • cukier brązowy
  • kostki lodu (opcjonalnie)


Kawa mrożona z rabarbarem
Kawa mrożona z rabarbarem



Wykonanie:

Zaparzamy kawę (tyle filiżanek ile porcji przewidujemy).
Możemy ją posłodzić do smaku jeśli lubimy słodką kawkę.
Rabarbar kroimy na kawałeczki i z cukrem brązowym oraz odrobiną wody podsmażamy na patelni do momentu uzyskania rzadkiej konfitury.
 
Kawa mrożona z rabarbarem
Kawa mrożona z rabarbarem


W tym czasie kawa nam się studzi (możemy dodać kostki lodu).
Dolewamy zimnego mleka.
Dodajemy po dwie kulki lodów i na wierzch zrobiony rabarbar.

Kawa mrożona z rabarbarem
Kawa mrożona z rabarbarem

Pycha :)


16 lip 2015

Zupa krem z cukinii


Sezon na cukinie właśnie się rozpoczął. Warto skorzystać z tej okazji, bo cukinia jest bogata w magnez, potas, żelazo, witaminy A, C, K, PP i B1 oraz beta karoten. Dodatkowo odkwasza organizm i jest lekkostrawna dlatego można ją podawać już 6miesięcznym maluchom. Poza pysznym tradycyjnym leczo warto wykorzystać ją też w inny sposób.

Oto mój przepis na zupę krem z cukinii.


Zupa krem z cukinii z grzankami
Zupa krem z cukinii z grzankami

Składniki:
  • 1 średni por
  • 3 małe cukinie
  • 2 łyżki oliwy
  • warzywa na bulion: marchewka, mały seler z nacią, pietruszka z natką, 2 ziemniaki
  • 500 ml wody
  • przyprawy: sól i pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, słodka papryka, kurkuma, gałka muszkatołowa


Zupa krem z cukinii - składniki
Zupa krem z cukinii - składniki


Wykonanie:
Zaczynamy od bulionu warzywnego.

Dokładnie myjemy marchewkę, seler, pietruszkę, natkę z pietruszki i ½ natki selera. Przekrawamy na połowę i wrzucamy do garnka.

Ziemniaki obieramy, kroimy i dorzucamy do pozostałych warzyw.

Zalewamy ½ litra wody i dodajemy 2-3 listki laurowe oraz 3-4 kulki ziela angielskiego.

Gotujemy na małym ogniu ok. 30 min.


Zupa krem z cukinii
Zupa krem z cukinii


Z ugotowanego bulionu wyciągamy liść laurowy, ziele angielskie i nać z selera i miksujemy wszystko blenderem na gładką masę.

Białą cześć pora kroimy w półplasterki. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy pora aż do zarumienienia.

Cukinie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Gdy por będzie już lekko zarumieniony dodajemy cukinię i dusimy do miękkości. Gdy cukinia stanie się miękka blendujemy całość na gładką masę.


Zupa krem z cukinii
Zupa krem z cukinii


Następnie mieszamy razem obydwa kremy. Do kremu z cukinii wlewamy stopniowo bulion warzywny i smakujemy. Może się okazać, że nie będziemy potrzebować całego kremu z warzyw.

Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dosypujemy ok. ½ łyżeczki słodkiej papryki i kurkumy oraz ścieramy ¼ gałki muszkatołowej.



Zupa krem z cukinii
Zupa krem z cukinii


Do zupy pasuje groszek ptysiowy (wersja dla leniwych) lub domowe grzanki z czerstwego pieczywa.