29 wrz 2015

Zupka dyniowa z tymiankiem dla dzieci po 6 miesiącu

Od kiedy zostałam mamą, moja kuchnia zmieniła się. Mam na myśli gotowanie a nie wystrój wnętrza :) Zaczęłam gotować świadomiej i do repertuaru typowych dań doszły mi jeszcze dania dla dzieci. Jak każda matka, pewnego dnia stanęłam przed dylematem: obiadki ze słoiczka czy domowe? Początkowo córka nie chciała jeść gotowanych przeze mnie zupek. Podawałam jej więc te ze słoiczka ale niestety nie zawsze ich skład odpowiadał mi i jej. Musiałam pokombinować z domowymi obiadkami. I udało się. Kilka przypraw i ziół sprawiło, że mała chętnie wcina gotowane przeze mnie obiadki. Kilka najlepszych przepisów pojawi się na blogu. Zaczynamy od zupki dyniowej z tymiankiem.


Zupka dyniowa z tymiankiem dla dzieci po 6 miesiącu
Zupka dyniowa z tymiankiem dla dzieci po 6 miesiącu

Składniki

  • 100 g obranej dyni
  • 1 mała marchewka
  • 1 ziemniak
  • kawałek pora
  • szczypta tymianku
  • łyżeczka oleju rzepakowego lub masła


Zupka dyniowa z tymiankiem dla dzieci po 6 miesiącu
Zupka dyniowa z tymiankiem dla dzieci po 6 miesiącu


Wykonanie 

Marchewkę i pora kroimy w cienkie talarki a ziemniaka w kostkę. Przekładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody. Dodajemy olej lub masło i przyprawiamy sporą szczyptą tymianku.

Gotujemy ok. 10 min. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię. Gotujemy do miękkości.

Gotową zupkę blendujemy i gotowe. Można dodać do niej kawałek mięsa z królika lub indyka. Mięso gotujemy osobno.


Zupka dyniowa z tymiankiem dla dzieci po 6 miesiącu
Zupka dyniowa z tymiankiem dla dzieci po 6 miesiącu

28 wrz 2015

Bardzo owocowa galaretka winogronowa - przepis


Galaretka owocowa nigdy nie była dla mnie wystarczająco owocowa. Nawet wrzucenie do pucharków owoców moim zdaniem nie nadawało jej wystarczająco wyrazistego smaku. Pewnego dnia wpadłam na znakomity pomysł, aby galaretka była naprawdę bardzo owocowa. Wystarczy wybrane owoce gotować razem z galaretką i w ten sposób nadajemy jej niesamowicie owocowego smaku. Spróbujcie. Szczególnie polecane dla dzieci, aby w ciekawej formie przemycić im owoce. Ja próbowałam wersje jedną z winogronami a drugą z borówką amerykańską i obie były pycha. Sądzę że tak samo możemy użyć owoców leśnych, malin, truskawek itp.

Spróbujcie z wybranymi przez Was owocami i podzielcie się opinią :)

Bardzo owocowa galaretka winogronowa - przepis
Bardzo owocowa galaretka winogronowa - przepis
Składniki:

  • galaretka cytrynowa
  • 2 - 3 kiści winogron

Bardzo owocowa galaretka winogronowa - przepis
Bardzo owocowa galaretka winogronowa - przepis

Wykonanie:

Winogrona umyte i obrane z gałązek wrzucamy do garnka.

Dolewamy 0,5 litra wody i gotujemy.

Gdy winogrona się rozpadną wsypujemy galaretkę i gotujemy jeszcze 2 - 3 minuty
(Zawsze wybieram galaretkę cytrynową ponieważ sądzę że jej kwaskowatość nadaje fajny posmak i nie zaburza prawdziwego smaku owoców.)

Ciepłą galaretkę przecieramy przez sitko, rozlewamy do pucharków i odstawiamy do stężenia.

Bardzo owocowa galaretka winogronowa - przepis
Bardzo owocowa galaretka winogronowa - przepis

Możemy dekorować kleksem bitej śmietanki i listkiem mięty.

Bardzo owocowa galaretka winogronowa - przepis
Bardzo owocowa galaretka winogronowa - przepis


25 wrz 2015

Kruche ciasteczka pieczone z miłości

Lubię mieć pod ręką coś słodkiego. Zwłaszcza po obiedzie dopada mnie ochota na słodką przekąskę, a jak wiadomo nie zawsze jest czas na przygotowanie deseru. Wtedy doskonale sprawdzają się kruche ciasteczka do kawy. Można zrobić sobie zapas i przechowywać w zamkniętym pojemniku do tygodnia czasu.


Kruche ciasteczka pieczone z miłości
Kruche ciasteczka pieczone z miłości
Składniki

  • 200 g masła
  • 400 g mąki 
  • 70 g cukru pudru
  • zapach waniliowy lub cukier waniliowy
  • 1 jajko



Kruche ciasteczka pieczone z miłości
Kruche ciasteczka pieczone z miłości

Wykonanie

Zimne masło kroimy w mniejsza kawałki i umieszczamy w misce. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy.

Najlepiej użyć do tego siekacza do kruchego ciasta. Jeżeli nie macie takiego sprzętu można ciasto wyrobić w rękach tylko niezbyt długo żeby nie rozgrzać masła.


Kruche ciasteczka pieczone z miłości
Kruche ciasteczka pieczone z miłości


Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, owijamy ją folia i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę.

Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki, odrywamy po kawałku i wałkujemy na grubość ok 3-5 mm. Następnie wykrawamy dowolne kształty.

Ja wykroiłam kółka szklanką a później w każdym ciastku odcisnęłam wzór specjalnym stempelkiem do ciastek. Kupiłam go jakiś czas temu w sieci i zapomniałam o nim. Wyleżał się swoje w szufladzie kuchennej aż wreszcie postanowiłam go przetestować. 


Kruche ciasteczka pieczone z miłości
Kruche ciasteczka pieczone z miłości

Kruche ciasteczka pieczone z miłości
Kruche ciasteczka pieczone z miłości

Kruche ciasteczka pieczone z miłości
Kruche ciasteczka pieczone z miłości



Jesienne słodkości!

24 wrz 2015

Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis


Pizza to prawdopodobnie najbardziej ulubione danie na świecie. No może przynajmniej w Europie i Ameryce :) Ja z całą pewnością bardzo ją lubię.

Zawsze mi się wydawało, że pizzę bardzo trudno zrobić w warunkach domowych. A jeśli już się podejmiemy wysiłku to będzie się miała nijak do tej z pizzerii. Domowa pizza kojarzyła mi się z grubą drożdżową bułą, która ma niewiele wspólnego z pyszną pizzą na cienkim cieście.

Jednak byłam w błędzie. Znalazłam świetny przepis, dodałam swoje "trzy grosze" i wyszło przepysznie :) Zobaczcie sami jak łatwo, zdrowo i pysznie może być.

Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis
Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis

Składniki na ciasto:

  • 250 gram mąki (pół na pół pszennej i żytniej razowej)
  • 20 gram droższy
  • 100 ml wody
  • 40 ml oliwy
  • sól


Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis
Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis

Składniki na wierzch:

  • sos pomidorowy
  • opakowanie szynki parmeńskiej
  • pół puszki fasoli czerwonej lub kukurydzy
  • kilka oliwek
  • kulka mozzarelli wędzonej lub zwykłej
  • garść rukoli

Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis
Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w letniej (ok. 40 stopni) wodzie.

Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy drożdże, olej, sól i zagniatamy ręką.

Dzielimy ciasto na dwie części i wkładamy przykryte folią do lodówki na 20-30 minut.

W tym czasie przygotowujemy resztę składników.

Po 20 - 30 minutach (zależnie na ile nam pozwoli głód :) włączamy piekarnik na funkcję pizza lub na grzanie góra - dół i rozgrzewamy do 220 - 230 stopni.

Wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na dwa cieniutkie placki. Ja zrobiłam bardziej kwadratowe, żeby ładnie się zmieściły na jednej blasze do piekarnika. Kładziemy je na blachę podścieloną papierem do pieczenia.

Placki smarujemy sosem pomidorowym.

Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis
Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis

Wrzucamy na wierzch wszystkie składniki oprócz rukoli.

Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis
Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis

Pieczemy ok 15 minut.

Po upieczeniu wrzucamy rukolę na pizze i kroimy na kawałki.


Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis
Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis

23 wrz 2015

Pyzy z mięsem

Wreszcie na blogu Pyzy pojawia się przepis na pyzy z mięsem. Uwielbiamy je wszyscy z naszej rodziny. Najlepsze pyzy oczywiście przygotowuje babcia. Jeszcze mi sporo do niej brakuje ale i tak jest nieźle. Przy okazji zrozumiałam czemu babcia tak rzadko je robi... są straaaaaasznie czasochłonne i bałaganotwórcze. Ale smak wynagradza wszystko.


Pyzy z mięsem
Pyzy z mięsem
Składniki na ciasto:


  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • 100 g mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól


Pyzy z mięsem
Pyzy z mięsem


Składniki na farsz:


  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1/2 główki czosnku
  • jajko
  • majeranek
  • sól i pieprz


Pyzy z mięsem
Pyzy z mięsem


Wykonanie

Zaczynamy od ciasta. Połowę ziemniaków gotujemy. Następnie przeciskamy je przez praskę.

Druga połowę ścieramy na tace na drobnych oczkach. Odciskamy z nich sok do miseczki (najlepiej przez ścierkę) i dodajemy do ugotowanych ziemniaków. Po kilku minutach z soku ziemniaczanego odlewamy wodę a pozostały na dnie krochmal dodajemy do ziemniaków.

Dodajemy obydwie mąki, jajka i sól i wyrabiamy ciasto.


Pyzy z mięsem
Pyzy z mięsem


Następnie przygotowujemy farsz. Do mięsa dodajemy posiekaną cebulę i jajko. Czosnek przeciskamy przez wyciskarkę.

Przyprawiamy obficie majerankiem pieprzem i solą. Całość mieszamy do połączenia składników.


Pyzy z mięsem
Pyzy z mięsem


Odrywamy kawałek ciasta, formujemy z niego kulkę wielkości brzoskwini i rozgniatamy ją na dłoni na placek (ok. 1 cm). Na środek nakładamy farsz i owijamy go ciastem. Formujemy podłużną pyzę.

Gotowe pyzy wrzucamy po kilka do wrzątku i gotujemy ok 10 min.

Podajemy ze skwarkami.

Pyzy z mięsem
Pyzy z mięsem

22 wrz 2015

Pomidory pod pierzynką - przepis


Jedną z najprostszych sałatek jakie wymyślono to pomidory w sosie czosnkowym posypane tartym serem żółtym. Jest to świetny pomysł na wizyty niespodziewanych gości. Praktycznie zawsze mamy w domu pomidory, ser żółty i czosnek gdzieś tam w lodówce. Jest to bardzo proste ale zaskakująco smaczne połączenie składników.

Tym razem do tej podstawowej wersji postanowiłam dodać kukurydzę, która swoją słodkością złagodziła smak czosnku.

Pomidory pod pierzynką - przepis
Pomidory pod pierzynką - przepis
Składniki:

  • 3 pomidory
  • kostka sera żółtego ok 200 gram
  • 2 ząbki czosnku
  • pół puszki kukurydzy
  • łyżka majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz

Pomidory pod pierzynką - przepis
Pomidory pod pierzynką - przepis

Wykonanie:

Pomidory kroimy w kosteczkę i dajemy na dno miski.

Kukurydzę odcedzamy i dajemy na pomidory.

W miseczce mieszamy majonez ze śmietaną, przyprawami i wyciśniętym czosnkiem.

Gotowy sos wylewamy na warzywa w misce.

Ser ścieramy na drobnych oczkach i posypujemy po wierzchu sałatki.

Pomidory pod pierzynką - przepis
Pomidory pod pierzynką - przepis


Doskonała sałatka do obiadu, do grilla czy na kolację.


Pomidory pod pierzynką - przepis
Pomidory pod pierzynką - przepis

Smacznego :)

21 wrz 2015

Muffiny z dynią, papryką, fetą i szpinakiem - przepis

Jeżeli nie macie pomysłu na szybką ale wykwintną kolację to ten przepis jest w sam raz. Danie proste jak omlet a jednocześnie zaskakujące swoja formą i nazwą.


Muffiny z dynią, papryką fetą i szpinakiem
Muffiny z dynią, papryką, fetą i szpinakiem

Składniki (na 6 muffinów)


  • ok. 200 g dyni
  • 1 papryka
  • 3 garści świeżego szpinaku
  • 1/2 kostki sera feta
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz i sól


Muffiny z dynią, papryką fetą i szpinakiem
Muffiny z dynią, papryką, fetą i szpinakiem







Wykonanie

Dynię i ser feta kroimy w malutka kostkę. Można też zetrzeć na tarce na grubych oczkach, tak jest łatwiej i szybciej.

Paprykę kroimy w kostkę, szpinak drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Przyprawiamy solą i pieprzem.


Muffiny z dynią, papryką fetą i szpinakiem
Muffiny z dynią, papryką, fetą i szpinakiem


W drugiej misce roztrzepujemy 3 jajka i wyciskamy do nich czosnek.

Mieszamy zawartość obydwu misek. Wymieszaną masę rozkładamy do 6 foremek na muffiny (lub do blachy na muffiny).


Muffiny z dynią, papryką fetą i szpinakiem
Muffiny z dynią, papryką, fetą i szpinakiem



Pieczemy 20 min w temperaturze 180 st. C.

Można je zjeść na ciepło lub na zimno. Smacznego.


Muffiny z dynią, papryką fetą i szpinakiem
Muffiny z dynią, papryką, fetą i szpinakiem

18 wrz 2015

Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie


W ciągu tygodnia nie mam czasu na ciekawe, wymyślne śniadanie. Jest czas tylko na szybką kanapkę i kawę. Poza tym ja wychodzę do pracy wcześniej, a mąż później i mijamy się. Natomiast niedziela jest dniem kiedy można przygotować wymyślne śniadanie i spotkać się przy wspólnym stole. Na najbliższą niedzielę zamiast tradycyjnej jajecznicy polecam bardziej wykwintne danie: jajka w kokilkach.



Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie
Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie
Składniki: (dla dwóch osób)

  • 2 jajka
  • 2 plasterki szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej
  • 2 suszone pomidorki
  • garść rukoli
  • odrobina sera twardego typu parmezan
  • pieprz, sól

Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie
Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie

Smarujemy kokilki oliwą z suszonych pomidorów.

Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie
Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie

Wkładamy po jednym plasterku szynki do kokilek.

Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie
Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie

Na to dajemy po jednym suszonym pomidorku.

Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie
Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie

Następnie rukolę.

Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie
Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie

Wbijamy po jednym jajku i posypujemy solą, pieprzem i tartym serem.

Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie
Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie

Pieczemy 15 minut w 180 stopniach w piekarniku.

Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie
Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie

Podajemy ze świeżym chlebkiem i masełkiem. Możemy też z rukoli, która nam została, na szybko zrobić sałatkę z pomidorkami koktajlowymi.

Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie
Jajka w kokilkach - wykwintne niedzielne śniadanie


Smacznego :)

Francja od kuchni - konkurs!

17 wrz 2015

Kulki mięsne z migdałami i natką pietruszki - przepis

Kolejna odsłona mięsa mielonego - kulki, które można serwować na ciepło do obiadu lub na zimno jako przekąskę. Mimo że to mięso mielone to kulki są lekkie i łagodne w smaku. Sprawia to niewątpliwie dodatek migdałów. Natka pietruszki ma smak dominujący, dzięki niej kulki smakują jak warzywne a nie mięsne.


Kulki mięsne z migdałami i natką pietruszki
Kulki mięsne z migdałami i natką pietruszki

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • kawałek suchej bułki lub chleba
  • 1 duża cebula (lub 2 mniejsze)
  • 2 jajka
  • 100 g płatków migdałów
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • kurkuma
  • papryka słodka w proszku
  • olej


Kulki mięsne z migdałami i natką pietruszki
Kulki mięsne z migdałami i natką pietruszki


Wykonanie

Zaczynamy od namoczenia suchej bułki lub chleba w ciepłej wodzie. Zalewamy i odstawiamy na ok. 10 min.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki i płatki migdałowe siekamy.

Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy do niego namoczony i odciśnięty z wody chleb oraz pozostałe składniki: cebulę, jajka, posiekane płatki migdałowe, posiekaną natkę pietruszki.

Następnie przyprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy łyżeczkę majeranku oraz pół łyżeczki kurkumy i papryki.

Wszystko mieszamy do całkowitego połączenia składników.


Kulki mięsne z migdałami i natką pietruszki
Kulki mięsne z migdałami i natką pietruszki


Z gotowej masy mięsnej odrywamy po kawałku i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Z podanych składników otrzymamy ok 35 kulek.


Kulki mięsne z migdałami i natką pietruszki
Kulki mięsne z migdałami i natką pietruszki

Kulki smażymy na rozgrzanym oleju, kilka razy przekręcamy delikatnie aby nie straciły kształtu.


Kulki mięsne z migdałami i natką pietruszki
Kulki mięsne z migdałami i natką pietruszki

Drugie życie pieczywa