30 paź 2015

Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów

Zainspirowana przepisem Pyzy na Tartę śliwkową z cynamonem (patrz tutaj) postanowiłam zrobić swoją wersję z mąki razowej i otrębów. Dodatkowo do śliwek dołączyłam jeszcze figi. Wyszło smakowicie :)

Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów
Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów

Składniki

  • 200 gram mąki (pól na pół żytniej razowej i pszennej)
  • 50 gram otrębów
  • 150 gram zimnego masła
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 100 ml kefiru
  • 10 śliwek
  • 4 figi
  • cynamon

Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów
Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów


Wykonanie

Siekamy mąkę i otręby z masłem, cukrem, kefirem i szczyptą soli. Zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na grubość ok 1/2 cm. Przekładamy ciasto do dużej blaszki na tartę i dociskamy do brzegów. Nadmiar ciasta na brzegach można odkroić lub wywinąć na śliwki.

Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów
Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów


Śliwki i figi  kroimy w ósemki i układamy na cieście. Posypujemy 3 łyżkami cukru i cynamonem wg uznania.

Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów
Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów

Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni.

Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów
Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów


Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów
Tarta śliwkowo-figowa z mąki razowej i otrębów


28 paź 2015

Drink a'la mohito


Prawdziwy drink mojito (mohito) robimy z rumu natomiast ja chciałam zaproponować wersję z czystą wódką. Jest to według mnie drink typowo kobiecy, słodki i orzeźwiający. Na imprezach, gdy nasi panowie popijają alkohol, to my możemy łatwo sobie zrobić taki oto lekki drink do sączenia przez cały wieczór.

Drink a'la mohito
Drink a'la mohito

Składniki:

  • wódka czysta
  • napój 3 cytryny lub 3 limonki
  • cytryna
  • limonka
  • mięta
  • cukier brązowy

Drink a'la mohito
Drink a'la mohito

Wykonanie:

Cytrynę i limonkę dokładnie myjemy i kroimy w plasterki.
Wrzucamy do dzbanka i posypujemy łyżką cukru brązowego.
Bierzemy długą łyżkę drewnianą i ubijamy.
Dolewamy wody do 1/3 wysokości dzbanka, wrzucamy listki mięty i dokładnie mieszamy.
Uzupełniamy do 2/3 wysokości napojem 3 cytryny (limonki) i wedle uznania wlewamy alkohol do pełna lub dodajemy jeszcze wody aby drink był słabszy.
Nalewamy do wysokich szklanek i ozdabiamy plasterkiem limonki.
W lecie możemy podawać z lodem a obecnie wystarczy schłodzić napoje przed podaniem.


Drink a'la mohito
Drink a'la mohito


25 paź 2015

Makaron tagliatelle z dynią, szynką a'la parmeńską i serem kozim

W tym roku po raz pierwszy kupiłam i zastosowałam w kuchni dynię. Wcześniej nie wiedziałam jak się do niej zabrać i co z niej przyrządzić.Pierwsze podejście było nieśmiałe i po prostu upiekłam dynię z innymi warzywami w piekarniku. Tym razem postanowiłam zrobić coś bardziej wymyślnego i wyszło pysznie :) Posmakowała mi dynia w takim wydaniu jeszcze bardziej niż ta pieczona. Spróbujcie sami :)

Makaron tagliatelle z dynią, szynką a'la parmeńską i serem kozim
Makaron tagliatelle z dynią, szynką a'la parmeńską i serem kozim


Składniki:

  • pół opakowania makaronu tagliatelle
  • mały kawałek dyni
  • kilka plasterków szynki długo dojrzewającej typu parmeńska, szwardzwaldzka lub serrano 
  • kilka plasterków sera koziego
  • cebula
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • gałka muszkatołowa
  • bazylia
  • sól, pieprz

Makaron tagliatelle z dynią, szynką a'la parmeńską i serem kozim
Makaron tagliatelle z dynią, szynką a'la parmeńską i serem kozim


Wykonanie:

Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na maśle i oliwie w garnku lub na szerokiej patelni (do której docelowo zmieści się całe danie).

Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do cebulki. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Dolewamy do tego stopniowo mleko i dusimy 15 minut do miękkości.

Kroimy szynkę na większe kawałki i dodajemy do dyni.

Makaron gotujemy w osobnym garnku. Ugotowany al dente odcedzamy zachowując szklankę wody z gotowania makaronu.

Wrzucamy makaron do sosu i podlewamy wodą z makaronu wedle uznania dla rozcieńczenia.

Wrzucamy pokrojony w kosteczkę ser kozi i posypujemy bazylią. Chwilkę podgrzewamy całość i podajemy na talerze.

Ja dla ładniejszego efektu wizualnego (do zdjęć) nałożyłam makaron na talerz a na środek dałam warzywa w sosie :)

Smacznego :)

Makaron tagliatelle z dynią, szynką a'la parmeńską i serem kozim
Makaron tagliatelle z dynią, szynką a'la parmeńską i serem kozim


Światowy Dzień Makaronu 2015

23 paź 2015

Muffinki bardzo czekoladowe

Jednym z najłatwiejszych pieczonych deserów jest muffinka. Można ją szybko zrobić i zajadać gdy "chodzi za nami coś słodkiego".

Ja często zamrażam muffiny i wyjmuję kiedy mam na nie ochotę. Bardzo szybko się rozmrażają i są idealnym rozwiązaniem na poczęstunek dla niezapowiedzianych gości.

Moje ulubione muffinki to te bardzo czekoladowe a przepis na nie poniżej.

Muffinki bardzo czekoladowe
Muffinki bardzo czekoladowe
Składniki:

  • 200 gram czekolady gorzkiej
  • 180 gram mąki (pół na pół pszennej i żytniej razowej)
  • 20 gram kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 175 gram masła
  • 2 jaja
  • 130 gram cukru
  • 100 gram kefiru
  • cukier waniliowy

dodatkowo:
Domowy dżem wiśniowy z dużą ilością owoców

Muffinki bardzo czekoladowe
Muffinki bardzo czekoladowe


Wykonanie:

Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy czekoladę połamaną na kosteczki i dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia się składników.

Jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Do tego wlewamy letnią czekoladę z masłem i mieszamy łyżką.

Następnie dodajemy mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia, kefir i łyżeczkę cukru waniliowego i mieszamy łyżką.

Masę przekładamy do blaszki do papierków na muffinki lub do silikonowych foremek bez papierków.

Muffinki bardzo czekoladowe
Muffinki bardzo czekoladowe


Pieczemy 20 minut w 180 stopniach w nagrzanym piekarniku.

Powyżej jest przepis na podstawową wersję muffinek. Do tej wersji możemy dodawać różne składniki. Ja tym razem dodałam dżem wiśniowy, a właściwie wiśnie z tego dżemu. Do papierków włożyłam 2/3 masy, na to wiśnie i resztę masy.

Muffinki bardzo czekoladowe
Muffinki bardzo czekoladowe


Możemy również do masy wrzucić pokrojoną czekoladę albo orzechy.

Smacznego :)

Muffinki bardzo czekoladowe
Muffinki bardzo czekoladowe
Jesienne słodkości!

21 paź 2015

Wegetariańskie curry z dodatkiem tofu


Zapraszamy do nowej kategorii na naszym blogu "Wege" gdzie można znaleźć przepisy na różne dania wegetariańskie. Zapraszamy do gotowania, szukania inspiracji i dzielenia się opiniami.

Swego czasu przez 10 lat byłam wegetarianką. No może nie do końca taką restrykcyjną gdyż jadłam ryby. Zaczęłam się tak odżywiać ponieważ odrzuciło mnie od mięsa. Nie chciałam go spożywać, miałam wstręt do niego. Po tym czasie stopniowo zaczęłam wracać do mięsa. Tłumaczyłam to tym że mój organizm zaczął tego potrzebować.

Obecnie nie jem dużo mięsa. Przychodzi mi na nie ochotę tak mniej więcej raz na 2 tygodnie. Dlatego znów zaczęłam interesować się kuchnią wegetariańską i szukam w niej inspiracji. Poniżej jedna z nich.


Wegetariańskie curry z dodatkiem tofu



Składniki:

  • torebka ryżu brązowego
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • 1 - 2 cebule
  • kostka tofu
  • ząbek czosnku
  • kawałeczek imbiru
  • curry
  • kurkuma
  • papryka ostra
  • tandoori masala (czerwona mieszanka indyjskich przypraw)
  • sól, pieprz
  • oraz pół małej puszki mleka kokosowego


Wegetariańskie curry z dodatkiem tofu
Wegetariańskie curry z dodatkiem tofu

Wykonanie:

Tofu kroimy w kosteczkę. Dodajemy połowę wszystkich przypraw i dokładnie mieszamy. Podsmażamy na oliwie na dużej patelni. Przerzucamy do miseczki.







Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek.

W tym czasie nastawiamy ryż w osobnym garnku, gdyż brązowy ryż gotuje się trochę dłużej niż biały.

Warzywa (marchewka, seler, pietruszka) obieramy i ścieramy w robocie lub ręcznie na grubych oczkach. Wrzucamy do podsmażonej cebulki. Dolewamy pół szklanki wody i wrzucamy resztę przypraw, tarty na drobnych oczkach imbir oraz mleko kokosowe i dusimy do miękkości. Pod koniec wrzucamy podsmażone tofu.

Gdy ryż się ugotuje a warzywa w curry będą miękkie nakładamy obiad na talerze.

Smacznego :)

Wegetariańskie curry z dodatkiem tofu
Wegetariańskie curry z dodatkiem tofu




Jesień pełna warzywWegetariański obiad V

20 paź 2015

Grzanki a'la bruschetta


Zmodyfikowałam tradycyjny przepis na bruschette, a właściwie dostosowałam go do realiów Polski i jesieni. Kanapki są mocno cebulowe i czosnkowe. Duża dawka naturalnych antybiotyków na jesienną słotę. Polecam, bo są smaczne, bardzo proste i szybkie. Szybko powstają i szybko znikają:)


a'la bruschetta
a'la bruschetta
Składniki

  • 4-5 bułek
  • 2 pomidory
  • 2 kulki sera mozzarella
  • 2 ząbki czosnku
  • czerwona cebula
  • szczypiorek


a'la bruschetta
a'la bruschetta


Wykonanie

Pomidory kroimy w grubą kostkę. Można je wcześniej obrać ze skóry ale nie jest to konieczne. Przekładamy do miski.

Siekamy drobno cebulkę i dodajemy do pomidorów. Wyciskamy 2 ząbki czosnku. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy.

Mozzarllę kroimy w kostkę i odstawiamy.

Bułki kroimy w małe kanapeczki. Układamy na kratce. Na każdą kanapkę nakładamy porcję pomidorów. Następnie kilka kostek sera mozzarella. Tak przygotowane kanapeczki zapiekamy w piekarniku przez 7-10 minut w temp. ok 180 st. C.

Upieczone grzanki posypujemy posiekanym szczypiorem. Zjadamy na ciepło.


a'la bruschetta



19 paź 2015

Ciasto drożdżowe cynamonowe


Nadeszły chłody a deszczowa pogoda coraz bardziej nam doskwiera. Dlatego też nadszedł czas trochę sobie dogodzić. Zacznijmy kolejny tydzień przyjemnym akcentem - ciastem drożdżowym z cynamonem. Zrobimy je jednego wieczoru a rozkoszować się nim będziemy przez kolejnych kilka zajadając je do kawy lub kakao.

Ciasto drożdżowe cynamonowe
Ciasto drożdżowe cynamonowe


Składniki na ciasto:

  • 500 gram mąki (pół na pół pszennej i żytniej razowej)
  • 40 gram świeżych drożdży
  • 1 jajko, 1 żółtko
  • 60 gram cukru
  • szklanka ciepłego mleka
  • 50 gram mleka w proszku
  • 50 ml oleju
  • 3 łyżki brązowego cukru

Ciasto drożdżowe cynamonowe
Ciasto drożdżowe cynamonowe


Składniki na sos cynamonowy:

  • 100 gram masła
  • 100 gram cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 1 jajko

Ciasto drożdżowe cynamonowe
Ciasto drożdżowe cynamonowe


Składniki na lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

Ciasto drożdżowe cynamonowe
Ciasto drożdżowe cynamonowe


Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Dodajemy łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

Do robota przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajka, resztę mleka, mleko w proszku, olej i zaczyn. Zagniatamy ciasto 10 minut końcówką do zagniatania. (można zagniatać ręcznie)

Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłej miejsce przykryte ściereczką na godzinę.

Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia i wyrośnięte ciasto wykładamy do niej.

Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy wszystkie składniki sosu i dokładnie mieszamy.

W cieście robimy wgłębienia i do każdego wlewamy przygotowany sos. Całość posypujemy brązowym cukrem.

Ciasto drożdżowe cynamonowe
Ciasto drożdżowe cynamonowe


Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i wstawiamy ciasto na 30 minut.

Przygotowujemy lukier mieszając cukier puder z mlekiem i smarujemy całe wystudzone ciasto.








Jesienne słodkości!

16 paź 2015

Muffinki dyniowe


Poprzednio pojawił się przepis na mus dyniowy, a dziś pretekst, dla którego musiałam zrobić mus - przepyszne muffinki dyniowe. Są mokre i słodkie ale jednocześnie, dzięki przyprawom korzennym, są rozgrzewające. Idealne na jesienne wieczory do herbatki z miodem.


Muffinki dyniowe
Muffinki dyniowe
Składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki orkiszowej albo żytniej
  • 130 g cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 200 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 250 g musu dyniowego


Muffinki dyniowe
Muffinki dyniowe


Wykonanie

W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąki, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę do piernika i sól.

W drugiej misce mieszamy składniki mokre: jajka, olej i dynię. Można wymieszać mikserem.

Następnie łączymy zawartości obydwu misek, mieszamy tylko do połączenia składników.

Gotową masę nakładamy do 3/4 wysokości foremek na muffinki. Pieczemy ok. 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 st C.

Można posypać cukrem pudrem ale muffinki są dość słodkie. Ja wolę solo. 

Smacznego!


Muffinki dyniowe
Muffinki dyniowe



Jesienne słodkości!Sposób na dynię 2015Sposób na dynię 2015

15 paź 2015

Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku


W polskiej kuchni często gotujemy ziemniaki do obiadu. Gdy ugotujemy za dużo to na następny dzień już nie chcemy ich jeść. Idealnym rozwiązaniem jest zrobienie z nich kopytek. Wtedy takie danie robi się błyskawicznie, gdy nie musimy już gotować ziemniaków i ich studzić.

Kopytka możemy podawać z masłem i bułka tartą, z boczkiem lub z sosem pieczarkowym. Jest to proste i szybkie danie.

Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku
Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku
Składniki:

  • 6 - 8 ziemniaków ugotowanych
  • 1 jajko
  • 8 - 10 łyżek mąki pszennej
  • szczypta soli
  • boczek wędzony w plastrach
  • masło

Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku
Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku


Wykonanie:

Ugotowane przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, sól, mąkę i zagniatamy ciasto.

Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku
Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku


Gotowe ciasto dzielimy na 5 -6 kawałków i robimy rulony. (patrz poniżej)

Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku
Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku


Każdy rulon kroimy na 3 - 4 centymetrowe kawałeczki i jednym ruchem na stolnicy jeszcze raz je rolujemy do powstania takich oto "paluszków". (patrz poniżej)

Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku
Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku


Zagotowujemy wodę, wrzucamy kopytka i delikatnie mieszamy.

W tym czasie smażymy na patelni pokrojony w kosteczkę boczek. Pod koniec dodajemy trochę masła na patelnię.

Gdy woda w garnku z kopytkami ponownie się zagotuje to czekamy jakieś 2 -3 minuty i odcedzamy.

Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku
Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku


Wrzucamy kopytka na patelnię z boczkiem i obtaczamy w maśle. Podajemy na talerze.

Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku
Kopytka ziemniaczane z omastą z boczku

13 paź 2015

Mus dyniowy - podstawa dyniowych wypieków

Prosty przepis na zwyczajny dyniowy mus ale jakże potrzebny. Mus bez przypraw i dodatków może być podstawą dyniowych wypieków i deserów. Mi zamarzyły się dyniowe muffinki (które pojawią się wkrótce na blogu) więc bez musu z dyni ani rusz. Można przygotować go jesienią i zamrozić żeby również zimą móc cieszyć się dyniowymi deserami.


Mus dyniowy - podstawa dyniowych wypieków
Mus dyniowy - podstawa dyniowych wypieków
Składniki

dynia


Mus dyniowy - podstawa dyniowych wypieków
Mus dyniowy - podstawa dyniowych wypieków


Wykonanie

Dynie należy rozkroić i wydrążyć pestki. Następnie kroimy ją w mniejsze kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok. godzinę. Dynia po upieczeniu musi być miękka.


Mus dyniowy - podstawa dyniowych wypieków
Mus dyniowy - podstawa dyniowych wypieków


Upieczoną dynię obieramy ze skórki, kroimy w cząstki i bendujemy na gładki mus. Jeżeli mus ma zbyt dużo wody można go odsączyć ale nie całkowicie. Przekładamy do słoika lub miseczki i gotowe. Mus można przechowywać w lodówce ok tygodnia. 


Mus dyniowy - podstawa dyniowych wypieków
Mus dyniowy - podstawa dyniowych wypieków


Sposób na dynię 2015