3 sie 2015

Murzynek (brownie) z orzeszkami solonymi i karmelem


Murzynek to jedno z ulubionych ciast mojego dzieciństwa. W tamtych latach zawsze w domu były składniki, żeby je zrobić: kakao, mąka, margaryna. Obecnie, gdy otworzyliśmy się na na zachód, poznaliśmy bardziej "wypasioną" wersję murzynka czyli brownie. Używamy do niego prawdziwą czekoladę i masło, a ciasto jest soczyste i mocno czekoladowe. Zapraszam :)


Murzynek (brownie) z orzeszkami solonymi i karmelem


Składniki:

Ciasto:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • kostka masła (200 gram)
  • 120 gram mąki żytniej razowej i pszennej (pół na pół)
  • 3 jajka
  • 150 gram cukru

Polewa karmelowa:
  • 0,5 szklanki cukru brązowego
  • 0,5 szklanki śmietanki 30%
  • szczypta soli morskiej

Masa karmelowa:
  • połowa gotowej masy karmelowej
  • plus 250 gram serka mascarpone
  • 100 gram orzeszków ziemnych solonych zmielonych




Wykonanie (ciasto):

Obie czekolady i masło roztapiamy w rondelku.
Jajka ubijamy z cukrem.
Do jajek wlewamy lekko przestudzoną masę czekoladową ciągle mieszając łyżką.
Do tego dodajemy mąkę i mieszamy.
Wylewamy masę na blaszkę wyłożoną papierem.
Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.


Wykonanie (polewa karmelowa):

Cukier brązowy podgrzewamy w rondelku.
Wlewamy do niego śmietankę i gotujemy do zgęstnienia.
Dodajemy szczyptę soli.

Tak przygotowaną polewę dzielimy na dwie części. Jedną wstawiamy do lodówki do zgęstnienia. Drugą wykorzystujemy do masy karmelowej.

Wykonanie (masa karmelowa):

Łączymy połowę przestudzonej polewy karmelowej z serkiem mascarpone i połową zmielonych orzeszków.
Wstawiamy do lodówki.

 Wykończenie:

Upieczone ciasto przekrawamy na dwa blaty.
Smarujemy 2/3 masy karmelowej na ciasto.
Nakładamy drugi blat.
Smarujemy resztą masy karmelowej.
Posypujemy pozostałymi orzeszkami.
Polewamy przestudzoną polewą karmelową.

Smacznego :)




2 komentarze: