Murzynek to jedno z ulubionych ciast mojego dzieciństwa. W tamtych latach zawsze w domu były składniki, żeby je zrobić: kakao, mąka, margaryna. Obecnie, gdy otworzyliśmy się na na zachód, poznaliśmy bardziej "wypasioną" wersję murzynka czyli brownie. Używamy do niego prawdziwą czekoladę i masło, a ciasto jest soczyste i mocno czekoladowe. Zapraszam :)
Murzynek (brownie) z orzeszkami solonymi i karmelem |
Składniki:
Ciasto:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- kostka masła (200 gram)
- 120 gram mąki żytniej razowej i pszennej (pół na pół)
- 3 jajka
- 150 gram cukru
Polewa karmelowa:
- 0,5 szklanki cukru brązowego
- 0,5 szklanki śmietanki 30%
- szczypta soli morskiej
Masa karmelowa:
- połowa gotowej masy karmelowej
- plus 250 gram serka mascarpone
- 100 gram orzeszków ziemnych solonych zmielonych
Wykonanie (ciasto):
Wykonanie (polewa karmelowa):
Tak przygotowaną polewę dzielimy na dwie części. Jedną wstawiamy do lodówki do zgęstnienia. Drugą wykorzystujemy do masy karmelowej.
Wykonanie (masa karmelowa):
Smacznego :)
Mmm, musiało smakować niebiańsko :)
OdpowiedzUsuńByło przepyszne :)
Usuń