Nasza sąsiadka pani Emilka dała nam do skosztowania pasztet z cukinii. Zdziwiłam się ... pasztet bez mięsa? Okazał się pyszny. Podałam go jako jedną z potraw na urodzinach. Smakował wszystkim, a niektórzy dziwili się, że nie ma tam mięsa, bo smakował jak prawdziwy pasztet.
Pasztet z cukinii - przepis |
- 3 szklanki tartej cukinii
- 3 marchewki
- 3 cebule
- 200 gram sera żółtego np. Złoty Mazur
- 4 jajka
- 1,5 szklanki bułki tartej
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 kostki masła
- sól, pieprz, papryka słodka
Pasztet z cukinii - przepis |
Wykonanie:
Cukinie, marchewki i cebulę ścieramy na drobnej tarce a najlepiej w robocie kuchennym.
Ser żółty i masło także ścieramy.
Białka ubijamy na pianę.
Żółtka dajemy bezpośrednio do warzyw.
Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce lub garnku.
Dodajemy pianę z białek i lekko mieszamy.
Wykładamy masę do keksówki lub naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia.
Pasztet z cukinii - przepis |
Pieczemy w 170 stopniach około 40 minut aż się zrumieni z wierzchu.
Pasztet z cukinii - przepis |
Smacznego :)
Pasztet z cukinii - przepis |
Pasztet z cukinii to świetny pomysł, chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę pyszny. Polecam :)
Usuń