17 sie 2015

Pasztet z cukinii - przepis


Nasza sąsiadka pani Emilka dała nam do skosztowania pasztet z cukinii. Zdziwiłam się ... pasztet bez mięsa? Okazał się pyszny. Podałam go jako jedną z potraw na urodzinach. Smakował wszystkim, a niektórzy dziwili się, że nie ma tam mięsa, bo smakował jak prawdziwy pasztet.

Pasztet z cukinii - przepis
Pasztet z cukinii - przepis
Składniki:

  • 3 szklanki tartej cukinii
  • 3 marchewki
  • 3 cebule
  • 200 gram sera żółtego np. Złoty Mazur
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki bułki tartej
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 kostki masła
  • sól, pieprz, papryka słodka

Pasztet z cukinii - przepis
Pasztet z cukinii - przepis


Wykonanie:

Cukinie, marchewki i cebulę ścieramy na drobnej tarce a najlepiej w robocie kuchennym.

Ser żółty i masło także ścieramy.

Białka ubijamy na pianę.

Żółtka dajemy bezpośrednio do warzyw.

Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce lub garnku.

Dodajemy pianę z białek i lekko mieszamy.

Wykładamy masę do keksówki lub naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia.

Pasztet z cukinii - przepis
Pasztet z cukinii - przepis


Pieczemy w 170 stopniach około 40 minut aż się zrumieni z wierzchu.

Pasztet z cukinii - przepis
Pasztet z cukinii - przepis

Smacznego :)

Pasztet z cukinii - przepis
Pasztet z cukinii - przepis

2 komentarze:

  1. Pasztet z cukinii to świetny pomysł, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń