Wracając z pracy wstąpiłam do sklepu po „coś” na obiad.
Często wybieram się na zakupy nie wiedząc po co tak naprawdę idę. Dopiero w
sklepie gdy widzę produkty przychodzi natchnienie i pomysł na obiad. Tym razem
trafiłam do sklepu w środę czyli w dzień dostawy świeżych ryb. Pomyślałam „Super. Dawno nie jedliśmy ryb”. Kupiłam 2 pstrągi
i przyrządziłam je… na szybko. Oto przepis na pstrąga z piekarnika w 20 min.
Składniki:
- 2 pstrągi
- masło
- cytryna
- koperek
- sól i pieprz
Pstrąg z piekarnika - składniki |
Przygotowanie:
Pstrągi myjemy (patroszymy jeżeli nie były wypatroszone w
sklepie).
Z masła wykrawamy 3 ok. 3-milimerowe plasterki. Każdy z nich
dzielimy na pół.
Cytrynę kroimy w półplasterki.
Wykonanie:
Pstrągi układamy na ruszcie z piekarnika. W środku i po
wierzchu oprószamy lekko solą i pieprzem.
Pstrąg z piekarnika |
Do środka wkładamy jeden plasterek masła i 2 półplasterki
cytryny oraz kilka gałązek koperku.
Na wierzchu ryby układamy 2 kawałki masła i jedną połówkę
cytryny.
Pieczemy w temp. ok. 200oC przez 15 min. Po tym
czasie włączamy w piekarniku termoobieg i pieczemy jeszcze 5 min. Skórka
pstrągów stanie się lekko chrupiąca.
Pstrągi można podawać z pieczonymi ziemniaczkami.
Pstrąg z piekarnika |
Bardzo lubie pstrągi ,często w piątek robie w piekarniku do tego smazone ziemniaczkii jakas sórówka ,uwielbiam wogole wszystkie rybki ,oprócz PANGI.
OdpowiedzUsuń