W upalne dni kiedy nie mam ochoty dogrzewać się piekarnikiem
sprawdza się deser w postaci sernika na zimno z owocami i galaretką. Jest prosty
w przygotowaniu ale wymaga dużo cierpliwości. Trzeba czekać aż galaretka
stężeje, im więcej warstw tym więcej czekania dlatego mój ma tylko dwie
warstwy. Dzieci go wręcz uwielbiają, jest kolorowy i można w nim przemycić dużo
owoców.
Sernik na zimno z galaretką i owocami |
Składniki
- ½ paczki biszkoptów
- 3 galaretki (smaki i kolory wg uznania)
- 2 serki homogenizowane waniliowe (po 200g)
- owoce (ja wybrałam nektarynki)
Sernik na zimno z galaretką i owocami - przepis |
Wykonanie
Na dnie blachy do pieczenia lub tortownicy (średniej wielkości)
układamy biszkopty. Mogą być w całości lub pokruszone.
W misce rozrabiamy galaretkę. Jedną galaretkę rozpuszczamy w
jednej szklance wody. Jeżeli mamy galaretki o różnych smakach każdą rozrabiamy
oddzielnie.
Gdy galaretka ostygnie dodajemy do niej serek homogenizowany i mieszamy aż do całkowitego połączenia. Do
jednaj galaretki jeden serek. Odstawiamy do stężenia.
Gdy galaretka z serkiem zacznie gęstnieć (przynajmniej do konsystencji
budyniu) przelewamy ją do formy na ułożone wcześniej biszkopty. Galaretka nie
może być zbyt rzadka, bo biszkopty zaczną pływać. Formę wkładamy do lodówki do całkowitego
stężenia. Gdy mamy różnokolorowe galaretki wlewamy je pojedynczo czekając aż każda stężeje.
Na końcu rozpuszczamy galaretkę na wierzch wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie na zastygniętym serniku układamy owoce. Gdy
galaretka zacznie gęstnieć zalewamy nią owoce i wkładamy do lodówki.
Po zastygnięciu galaretki sernik jest gotowy do podania.
Sernik na zimno z galaretką i owocami |
Smacznie :-)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńI smacznie smakuje :) Polecam.
OdpowiedzUsuń