27 sie 2015

Sernik na zimno z galaretką i owocami - przepis

W upalne dni kiedy nie mam ochoty dogrzewać się piekarnikiem sprawdza się deser w postaci sernika na zimno z owocami i galaretką. Jest prosty w przygotowaniu ale wymaga dużo cierpliwości. Trzeba czekać aż galaretka stężeje, im więcej warstw tym więcej czekania dlatego mój ma tylko dwie warstwy. Dzieci go wręcz uwielbiają, jest kolorowy i można w nim przemycić dużo owoców.


Sernik na zimno z galaretka i owocami
Sernik na zimno z galaretką i owocami

Składniki

  • ½ paczki biszkoptów
  • 3 galaretki (smaki i kolory wg uznania)
  • 2 serki homogenizowane waniliowe (po 200g)
  • owoce (ja wybrałam nektarynki)


Sernik na zimno z galaretka i owocami
Sernik na zimno z galaretką i owocami - przepis


Wykonanie

Na dnie blachy do pieczenia lub tortownicy (średniej wielkości) układamy biszkopty. Mogą być w całości lub pokruszone.

W misce rozrabiamy galaretkę. Jedną galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance wody. Jeżeli mamy galaretki o różnych smakach każdą rozrabiamy oddzielnie.

Gdy galaretka ostygnie dodajemy do niej serek homogenizowany i mieszamy aż do całkowitego połączenia. Do jednaj galaretki jeden serek. Odstawiamy do stężenia.

Gdy galaretka z serkiem zacznie gęstnieć (przynajmniej do konsystencji budyniu) przelewamy ją do formy na ułożone wcześniej biszkopty. Galaretka nie może być zbyt rzadka, bo biszkopty zaczną pływać. Formę wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Gdy mamy różnokolorowe galaretki wlewamy je pojedynczo czekając aż każda stężeje.

Na końcu rozpuszczamy galaretkę na wierzch wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia.

W tym czasie na zastygniętym serniku układamy owoce. Gdy galaretka zacznie gęstnieć zalewamy nią owoce i wkładamy do lodówki.

Po zastygnięciu galaretki sernik jest gotowy do podania.



Sernik na zimno z galaretka i owocami
Sernik na zimno z galaretką i owocami

3 komentarze: