Przepyszne maślane ziemniaki z grilla. Nawet jak się za
bardzo przypieką to nie szkodzi, bo smakują wówczas podobnie do ziemniaków z
ogniska. Poczęstowali nas nimi nasi znajomi podczas jednej z letnich
imprez grillowych i od tamtej pory ziemniaki są jak kiełbasa stałym elementem każdego
grilla. Tym bardziej, że ich przygotowanie jest proste i tanie. A jeżeli akurat
nie macie w lodówce boczku można go zastąpić, np. szynką lub plasterkiem
kiełbasy.
Ziemniaczki z boczkiem na grilla |
Składniki:
- ziemniaki (ilość wg uznania)
- boczek wędzony w plasterkach (jeden plasterek do jednego ziemniaka)
- masło
- zioła prowansalskie
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i przekrawamy na pół. Jedną polówkę
smarujemy masłem (ok. pół łyżeczki masła) i posypujemy ziołami prowansalskimi. Między dwie połówki ziemniaka wkładamy plasterek boczku i składamy razem.
Tak przygotowane ziemniaki zawijamy szczelnie w folię aluminiową.
Pieczemy na grillu ok. 30 min. Na ruszcie, nie w żarze jak
ziemniaki z ogniska.
Ziemniaczki z boczkiem na grilla |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz