9 wrz 2015

Tiramisu bez jaj ale na serio :) - przepis


Moje tiramisu jest inne niż tradycyjne, gdyż nie dodaje jajek. Perspektywa spożywania surowych jajek mnie zniechęca. Dlatego po prostu ich nie używam tu. Deser ten jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Jedynie najdłużej schodzi schłodzenie go w lodówce – przynajmniej 2 godziny.

Tiramisu bez jaj ale na serio :) - przepis
Tiramisu bez jaj - przepis
Składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
  • 250 gram serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • opakowanie biszkoptów
  • filiżanka kawy parzonej
  • kieliszek likieru (kawowy lub amaretto itp.)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Tiramisu bez jaj ale na serio :) - przepis
Tiramisu bez jaj - przepis


Wykonanie:

Biszkopty wykładamy na dno formy. Kawę i likier mieszamy w filiżance i nasączamy nim biszkopty dosyć mocno.

Tiramisu bez jaj ale na serio :) - przepis
Tiramisu bez - przepis


Śmietankę (mocno schłodzoną) ubijamy na sztywno. W trakcie ubijania dodajemy cukier puder.

Do ubitej śmietanki dodajemy serek mascarpone i krótko ubijamy tylko do połączenia składników.

Wykładamy masę na biszkopty, wyrównujemy i na całość posypujemy kakao przez sitko.

Tiramisu bez jaj ale na serio :) - przepis
Tiramisu bez jaj - przepis


Wkładamy do lodówki na 2 – 3 godziny lub całą noc do mocnego schłodzenia.

Tiramisu bez jaj ale na serio :) - przepis
Tiramisu bez jaj ale na serio :) - przepis


Możemy podawać z kieliszkiem likieru.

Tiramisu bez jaj ale na serio :) - przepis
Tiramisu bez jaj - przepis

3 komentarze:

  1. Pycha! Uwielbiam tiramisu, choć według mnie to na jajkach jest najpyszniejsze :)
    Jeśli boisz się surowych, polecam pasteryzowane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie słyszałam nigdy o jajach pasteryzowanych ... A gdzie można takie dostać? Pozdrawiamy i dziękujemy za odwiedziny :)

      Usuń
  2. Moje też jest bez jajek:)i bardzo podobnie robie jak Twoję, więc wiem na pewno ,że pyszne:)

    OdpowiedzUsuń