Moje tiramisu jest inne niż tradycyjne, gdyż nie dodaje
jajek. Perspektywa spożywania surowych jajek mnie zniechęca. Dlatego po prostu
ich nie używam tu. Deser ten jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Jedynie najdłużej
schodzi schłodzenie go w lodówce – przynajmniej 2 godziny.
Tiramisu bez jaj - przepis |
Składniki:
- 500 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
- 250 gram serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- opakowanie biszkoptów
- filiżanka kawy parzonej
- kieliszek likieru (kawowy lub amaretto itp.)
- 2 łyżki gorzkiego kakao
Tiramisu bez jaj - przepis |
Wykonanie:
Biszkopty wykładamy na dno formy. Kawę i likier mieszamy w
filiżance i nasączamy nim biszkopty dosyć mocno.
Tiramisu bez - przepis |
Śmietankę (mocno schłodzoną) ubijamy na sztywno. W trakcie
ubijania dodajemy cukier puder.
Do ubitej śmietanki dodajemy serek mascarpone i krótko
ubijamy tylko do połączenia składników.
Wykładamy masę na biszkopty, wyrównujemy i na całość
posypujemy kakao przez sitko.
Tiramisu bez jaj - przepis |
Wkładamy do lodówki na 2 – 3 godziny lub całą noc do mocnego
schłodzenia.
Tiramisu bez jaj ale na serio :) - przepis |
Możemy podawać z kieliszkiem likieru.
Tiramisu bez jaj - przepis |
Pycha! Uwielbiam tiramisu, choć według mnie to na jajkach jest najpyszniejsze :)
OdpowiedzUsuńJeśli boisz się surowych, polecam pasteryzowane :)
Nie słyszałam nigdy o jajach pasteryzowanych ... A gdzie można takie dostać? Pozdrawiamy i dziękujemy za odwiedziny :)
UsuńMoje też jest bez jajek:)i bardzo podobnie robie jak Twoję, więc wiem na pewno ,że pyszne:)
OdpowiedzUsuń