Od kiedy zostałam mamą, moja kuchnia zmieniła się. Mam na myśli gotowanie a nie wystrój wnętrza :) Zaczęłam gotować świadomiej i do repertuaru typowych dań doszły mi jeszcze dania dla dzieci. Jak każda matka, pewnego dnia stanęłam przed dylematem: obiadki ze słoiczka czy domowe? Początkowo córka nie chciała jeść gotowanych przeze mnie zupek. Podawałam jej więc te ze słoiczka ale niestety nie zawsze ich skład odpowiadał mi i jej. Musiałam pokombinować z domowymi obiadkami. I udało się. Kilka przypraw i ziół sprawiło, że mała chętnie wcina gotowane przeze mnie obiadki. Kilka najlepszych przepisów pojawi się na blogu. Zaczynamy od zupki dyniowej z tymiankiem.
|
Zupka dyniowa z tymiankiem dla dzieci po 6 miesiącu |
Składniki
- łyżeczka oleju rzepakowego lub masła
|
Zupka dyniowa z tymiankiem dla dzieci po 6 miesiącu |
Wykonanie
Marchewkę i pora kroimy w cienkie talarki a ziemniaka w kostkę. Przekładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody. Dodajemy olej lub masło i przyprawiamy sporą szczyptą tymianku.
Gotujemy ok. 10 min. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię. Gotujemy do miękkości.
Gotową zupkę blendujemy i gotowe. Można dodać do niej kawałek mięsa z królika lub indyka. Mięso gotujemy osobno.
|
Zupka dyniowa z tymiankiem dla dzieci po 6 miesiącu |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz