Jeśli nie jesteśmy kulinarnymi majstersztykami a chcemy zaskoczyć najbliższych ciekawym, smacznym obiadem to zapraszam do zapoznania się z poniższym przepisem. Jest to danie łatwe, szybkie i smaczne, a wymaga ono minimalnych umiejętności kulinarnych :)
Zapiekanka z ryżem, szpinakiem i mozzarellą |
Składniki:
- 2 torebki ryżu
- opakowanie szpinaku mrożonego
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 kulki mozzarelli
- cukinia
- 5 suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: papryka, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, sól, pieprz czarny
Zapiekanka z ryżem, szpinakiem i mozzarellą |
Wykonanie:
Ryż gotujemy do miękkości.
Na patelni dusimy szpinak. Dodajemy do niego pokrojoną w kosteczkę cukinię, pokrojone na małe kawałki suszone pomidory, przeciśnięty czosnek i wszystkie przyprawy.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i wykładamy na dno ryż. Następnie nakładamy przygotowany szpinak z dodatkami, na to kukurydzę i na sam wierzch pokrojoną mozarrellę.
Zapiekanka z ryżem, szpinakiem i mozzarellą |
Zapiekamy pół godziny w 180 stopniach w piekarniku.
Zapiekanka z ryżem, szpinakiem i mozzarellą |
Cudnie to wygląda, smakuje pewnie też nieźle ;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :-) http://www.mecooks.com