Ostatni tegoroczny rzut przetworów, na jakie się
zdecydowałam to cukinia z pieprzem ziołowym. Przepis znów mam od sąsiadki pani
Emilki. Jest to prosta w wykonaniu i smaczna sałatka. Będzie idealna na zimę do
obiadów.
Sałatka z cukinii na zimę - przetwory |
Składniki:
- 2,5 kg cukinii
- 0,5 kg cebuli
- 2 łyżki soli
Zalewa:
- 1,5 szklanki octu
- 1,5 szklanki oleju
- 300 gram cukru
- 2 – 3 opakowania pieprzu ziołowego
Sałatka z cukinii na zimę - przetwory |
Wykonanie:
Cukinie kroimy w podłużne kawałki tak żeby nam weszły na
wysokość do słoika. Możemy obrać ze skóry i wypestkować, ale ja tego nie
robiłam. Wolę takie twardsze ze skórką.
Cebule kroimy drobno w piórka.
Wrzucamy cukinię i cebulę do dużego garnka, zasypujemy solą
i odstawiamy na godzinę.
Przed upływem godziny przygotowujemy zalewę. W garnku
zagotowujemy ocet z cukrem, olejem i pieprzem ziołowym.
Gorącą zalewę wlewamy do garnka z cukinią i cebulą i
delikatnie mieszamy.
Nakładamy całość do słoików, układając cukinie na stojąco i
dodając cebulkę i zalewę.
Sałatka z cukinii na zimę - przetwory |
Gotowe słoiczki pasteryzujemy 10-15 minut.
Sałatka z cukinii na zimę - przetwory |
Ja uwielbiam potrawy z cukinii
OdpowiedzUsuń