Dziś proponuję kremową zupę z porów. Jej wykonanie jest dziecinnie proste i szybkie, co ważne niezmiernie ułatwia sprawę w przedświątecznej gonitwie. Zupa jest delikatna, można spokojnie podać ją dzieciom. Dorosłym proponuję wersję z pieczonym boczkiem.
Zupa porowa |
Składniki
- 2 pory
- 3 l bulionu warzywnego
- oliwa z oliwek
- 2 serki topione
- boczek
Wykonanie
Pory obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni
rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej półplasterki pora, aż się zeszklą.
W tym czasie w garnku grzejemy bulion. Do gorącego bulionu
dodajemy pora. Całość gotujemy ok 5 min. Do małej miseczki nalewamy 2-3 chochelki bulionu z porami, dorzucamy do niego serki topione i mieszamy dopóki się nie rozpuszczą. Rozpuszczone serki wlewamy do zupy. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę.
Gdy zupa się gotuje możemy zająć się boczkiem. Kroimy go w
cienie plasterki i układamy na kratce w piekarniku. Pieczmy w temp. 180 st C
przez 10-15 min.
Zupę pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy
z pieczonym boczkiem.
Gotowe. Prawda, że proste?!
Zupa porowa |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz