Długo przymierzałam się do tego ciasta. Przepis wydawał mi się długi i skomplikowany. Gdy wpadał mi w ręce to albo nie był to sezon na morele, albo nie miałam masy marcepanowej. Ostatnio będąc w Ikei kupiłam tam masę marcepanową w promocji za około 3 złote, a że sezon morelowy trwa to przypomniałam sobie o tym przepisie. I bardzo dobrze :) Zrobiłam to ciasto i wszystkim bardzo smakowało. A wcale nie jest takie skomplikowane :)
Ciasto z kremem, marcepanem i morelami - przepis |
- 300 gram mąki (pół na pól pszenna i żytnia razowa)
- 75 gram cukru
- 100 gram masy marcepanowej
- 150 gram gęstego twarożku kanapkowego
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- szczypta soli
Ciasto z kremem, marcepanem i morelami - przepis |
Składniki ( krem):
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 100 gram cukru
- 750 ml mleka
- 500 gram gęstej kwaśnej śmietany 18%
- cukier waniliowy
Ciasto z kremem, marcepanem i morelami - przepis |
Pozostałe składniki (na wierzch):
- 1 kg moreli
- 3 łyżki cukru brązowego
Ciasto z kremem, marcepanem i morelami - przepis |
Wykonanie (krem):
Zagotowujemy 500 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym.
Budynie rozprowadzamy w pozostałych 250 ml i dodajemy do wrzącego mleka. Gotujemy do uzyskania gęstego kremu.
Schładzamy budynie (jeśli nie chcemy, aby pojawiła się zaschnięta skórka na chłodzonym budyniu to przykrywamy go folią spożywczą przeźroczystą).
Zimne budynie łączymy ze śmietaną i mamy gotowy krem.
Wykonanie (ciasto):
Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem i cukrem waniliowym.
Wszytko krótko miksujemy z twarożkiem, mlekiem i olejem -
około 1 minutę.
Ciastem wylepiamy dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto dosyć się klei więc zwilżamy ręce wodą i to pomaga rozprowadzać ciasto.
Ciasto z kremem, marcepanem i morelami - przepis |
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Na ciasto wylewamy krem budyniowo-śmietanowy.
Na krem wykładamy połówki moreli i posypujemy cukrem brązowym.
Ciasto z kremem, marcepanem i morelami - przepis |
Pieczemy ok 50 - 60 minut w 180 stopniach.
Ciasto z kremem, marcepanem i morelami - przepis |
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz