Uwielbiamy pomidory suszone. W tym sezonie postanowiłam
zrobić swoje własne pomidory suszone. Pomyślałam, że to nie może być
trudniejsze niż ketchup czy inne przetwory. Dostałam dość dużo pomidorów, więc mogłam
kombinować. Przeznaczyłam na suszenie 2 kg, pełna nadziei, że będę miała zapas
przynajmniej na jesień. Niestety wyszło ledwo 2 słoiczki ale za to jakie…
Domowe suszone pomidory |
Składniki:
- 2 kg pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
Domowe suszone pomidory - składniki |
Wykonanie:
Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy na
ćwiartki i wydrążamy pestki z sokiem.
Układamy cząstki na kratce z piekarnika i wkładamy do piekarnika.
Piekarnik nastawiamy na 80-100 0C z termoobiegiem
i suszymy pomidory ok. 4-5 godzin.
Wysuszone przekładamy do wyparzonych słoików. Dodajemy po 2
ząbki czosnku do każdego słoika i pół łyżeczki ziół prowansalskich. Zalewamy
oliwą. Zakręcamy i gotowe.
Domowe suszone pomidory |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz