Udało mi się skraść pojemniczek wydrylowanych już wiśni przeznaczonych na wino. Skraść, bo każdy gram wiśni przeznaczonych na wino jest na miarę złota. Chciałam upiec z nich letnie, ucierane ciasto z wiśniami i kruszonką, ale mąż stwierdził, że zjadłby orzeźwiający sernik. Dopiero gdy go upiekłam powiedział, że chodziło mu o sernik na zimno. Na szczęście ten też mu smakował…
Składniki na kruchy spód:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko
Sernik z wiśniami - składniki na kruchy spód |
Składniki na masę serową:
- 5 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 kg twarogu gotowego na sernik
- 100 ml śmietanki kremówki
- 1 zapach waniliowy lub laska wanilii
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- wydrylowane wiśnie świeże lub z syropu
Sernik z wiśniami - składniki na masę serową |
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta.
Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Dodajemy masło
pokrojone w kostkę i jedno żółtko. Wyrabiamy ciasto. Najlepiej rozdrabniaczem do
kruchego ciasta. Jeżeli go nie mamy to szybko wyrabiamy w rękach tak aby ciasto
nie zdążyło się ogrzać.
Z ciasta wyrabiamy jednolitą kulę, owijamy ją folią i wkładamy
do lodówki na 20-30 min.
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 mm. Przekładamy
do średniej wielkości formy wyłożonej papierem i nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok.
20 min w 180oC.
Przechodzimy do przygotowania masy serowej. Do dużej miski
wbijamy wszystkie 5 jajek, dodajemy cukier i miksujemy do połączenia składników.
Do jajek dodajemy ser, śmietankę, zapach waniliowy (lub
pestki z jednej laski wanilii), mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mieszamy mikserem
ale krótko. Tak żeby składniki się połączyły ale żeby nie napowietrzyć masy.
Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy
wiśnię. Jeżeli mamy kwaśne wiśnie to lepiej nie przesadzać z ich ilością.
Ułożone w ok. 1 cm odstępach w zupełności wystarczą.
Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i
zostawiamy sernik w środku aby doszedł.
Sernik jest słodko-kwaśny, w lecie najlepiej smakuje
schłodzony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz