19 sie 2015

Gulasz z papryką i pieczarkami - przepis


Gulasz to nasze ulubione danie. Przygotowuję go a kilka sposobów. Oto jeden z nich  z papryką i pieczarkami. Może nie jest szybki w przygotowaniu ale bardzo prosty. Wystarczy pokroić składniki i dusić. Robi się sam. Więc jeżeli macie około godziny czasu na przygotowanie obiadu to polecam gulasz z pieczarkami i papryką.


Gulasz z papryką i pieczarkami
Gulasz z papryką i pieczarkami

Składniki

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 papryka
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz


Gulasz z papryką i pieczarkami - składniki
Gulasz z papryką i pieczarkami - składniki 


Wykonanie

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni aż się lekko zeszkli.

Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso pokrojenie w kostkę (ok. 1-2 cm) i smażymy na średnim ogniu ok. 10-15 min. Od czasu do czasu mieszamy i obracamy kawałki mięsa na patelni.

Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Dusimy wszystko razem aż pieczarki zmiękną.

Przygotowujemy garnek. Wlewamy do niego ok. 1 cm wody. Przekładamy mięso z pieczarkami z patelni. Dusimy pod przykryciem ok. 30 min. Aż mięso będzie kruche.

W połowie duszenia dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy. Na końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gulasz można podawać z ziemniakami lub z kaszą.

Smacznego!


Gulasz z papryką i pieczarkami
Gulasz z papryką i pieczarkami



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz