Gulasz to nasze ulubione danie. Przygotowuję go a kilka
sposobów. Oto jeden z nich z papryką i
pieczarkami. Może nie jest szybki w przygotowaniu ale bardzo prosty. Wystarczy
pokroić składniki i dusić. Robi się sam. Więc jeżeli macie około godziny czasu
na przygotowanie obiadu to polecam gulasz z pieczarkami i papryką.
Gulasz z papryką i pieczarkami |
Składniki
- 500 g łopatki wieprzowej
- 300 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 papryka
- 2 listki laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- sól i pieprz
Gulasz z papryką i pieczarkami - składniki |
Wykonanie
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni aż się lekko
zeszkli.
Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso pokrojenie w kostkę (ok.
1-2 cm) i smażymy na średnim ogniu ok. 10-15 min. Od czasu do czasu mieszamy i
obracamy kawałki mięsa na patelni.
Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Dusimy wszystko
razem aż pieczarki zmiękną.
Przygotowujemy garnek. Wlewamy do niego ok. 1 cm wody. Przekładamy
mięso z pieczarkami z patelni. Dusimy pod przykryciem ok. 30 min. Aż mięso
będzie kruche.
W połowie duszenia dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i
przyprawy. Na końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gulasz można podawać z ziemniakami lub z kaszą.
Smacznego!
Gulasz z papryką i pieczarkami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz