Szukając pomysłu na obiad wpadła mi w ręce stara gazetka z Biedronki
z przepisem na sakiewki z pizzy. Nigdy nie gotowałam niczego z przepisów z
gazetek ale postanowiłam zaryzykować. Opłaciło się. Oczywiście przepis nieco zmodyfikowałam
i uprościłam. Sakiewki wyszły przepyszne. Mogą konkurować z niejednym daniem z
włoskiej restauracji.
Sakiewki z mięsem mielonym, pomidorami i papryką |
Składniki na ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 70 g maki orkiszowej
- 1 łyżeczka soli
- ¾ szklanki ciepłej wody
Składniki na farsz
- 2 cebule czerwone (nie zbyt duże)
- 1 papryka
- 2-3 pomidory (1 puszka pomidorów)
- 500 g mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- cytryna
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
Sakiewki z mięsem mielonym, pomidorami i papryką - składniki |
Wykonanie
Kolejność wykonania (ciasto czy farsz) jest dowolna ja
zaczęłam od ciasta.
W misce mieszamy obie mąki z łyżeczką soli. W środku robimy
dołek i powoli dolewamy cieplą wodę cały czas mieszając. Gdy mąka się sklei
przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy dodając resztę wody. Wyrabiamy ok. 5-10
min.
Przykrywamy ciasto ściereczką i przechodzimy do
przygotowania farszu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią pokrojoną w
piórka cebulę i chwilę smażymy aż się zeszkli.
Paprykę kroimy w cienkie paseczki i wrzucamy na patelnię do
podsmażonej cebuli. Smażymy chwilę razem.
W tym czasie sparzamy pomidory i obieramy je ze skórki.
Następnie kroimy w kostkę. Dodajemy do podsmażonej cebuli i papryki. Zaraz po
pomidorach dodajemy również mięso. Wszystko smażymy ok. 10-15 min.
Gdy farsz na patelni będzie gotowy wyłączamy gaz (lub płytę)
i do farszu wyciskamy 2 ząbki czosnku. Odstawiamy do przestygnięcia.
W tym momencie możemy włączyć piekarnik aby nagrzał się do
220 – 250oC.
Sakiewki z mięsem mielonym, pomidorami i papryką |
Wracamy do ciasta. Dzielimy go na 4 równe części i każdą z
nich rozwałkujemy na grubość 5 mm. Najlepiej na kształt prostokąta.
Na środek każdego placka cista nakładamy farsz. Brzegi
zbieramy i sklejamy ze sobą jak ciasto na pierogi. Środek pozostawiamy otwarty.
Najlepiej robić to od razu na papierze do pieczenia żeby później łatwo przełożyć
sakiewki do piekarnika.
Przekładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10 min.
Gotowe sakiewki skrapiamy sokiem z cytryny, oliwa i posypujemy
natką pietruszki.
Serwujemy.
Sakiewki z mięsem mielonym, pomidorami i papryką |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz