Zrobiłam wczoraj taki oto torcik z przepisu od sąsiadki Madzi. Jest lekki, smaczny i szybko się go robi. A poza tym nie wymaga pieczenia.
Składniki są podane na małą tortownicę, ale ja zrobiłam w większej z 1.5 porcji wszystkich składników, ponieważ potrzebowałam dla większej ilości gości na urodziny :)
Idealny na te upały :)
Torcik na zimno - błyskawiczny |
Torcik na zimno - błyskawiczny |
Składniki: (na małą tortownicę)
- pól opakowania biszkoptów
- 3 opakowania serka typu Danio
- 200ml śmietanki 30%
- łyżka cukru pudru
- 3 czubate łyżki żelatyny
- galaretka cytrynowa
- borówki
- filiżanka zaparzonej kawy z ekspresu lub rozpuszczalnej
Torcik na zimno - błyskawiczny |
Wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody.
Śmietankę ubijamy z cukrem.
Do ubitej śmietanki dodajemy serki i rozpuszczona żelatynę i krótko ubijamy.
Na dno tortownicy układamy biszkopty i nasączamy je zaparzona kawą. Na biszkopty wylewamy masę i wkładamy do lodówki na pół godziny do stężenia.
W tym czasie rozpuszczamy galaretkę w 1,5 szklanki zagotowanej wody. Studzimy do lekkiego stężenia.
Wyciągamy tortownicę z lodówki i układamy borówki, a następnie zalewamy je galaretką.
Chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.
Torcik na zimno - błyskawiczny |
Torcik jest lekki, pyszny i nie za słodki.
Torcik na zimno - błyskawiczny |
w takie upały to ciasta na zimno najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńzachęcam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html
Przepyszny! :D Zdecydowanie polecam. :D
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakował :)
Usuń