17 wrz 2015

Kulki mięsne z migdałami i natką pietruszki - przepis

Kolejna odsłona mięsa mielonego - kulki, które można serwować na ciepło do obiadu lub na zimno jako przekąskę. Mimo że to mięso mielone to kulki są lekkie i łagodne w smaku. Sprawia to niewątpliwie dodatek migdałów. Natka pietruszki ma smak dominujący, dzięki niej kulki smakują jak warzywne a nie mięsne.


Kulki mięsne z migdałami i natką pietruszki
Kulki mięsne z migdałami i natką pietruszki

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • kawałek suchej bułki lub chleba
  • 1 duża cebula (lub 2 mniejsze)
  • 2 jajka
  • 100 g płatków migdałów
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • kurkuma
  • papryka słodka w proszku
  • olej


Kulki mięsne z migdałami i natką pietruszki
Kulki mięsne z migdałami i natką pietruszki


Wykonanie

Zaczynamy od namoczenia suchej bułki lub chleba w ciepłej wodzie. Zalewamy i odstawiamy na ok. 10 min.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki i płatki migdałowe siekamy.

Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy do niego namoczony i odciśnięty z wody chleb oraz pozostałe składniki: cebulę, jajka, posiekane płatki migdałowe, posiekaną natkę pietruszki.

Następnie przyprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy łyżeczkę majeranku oraz pół łyżeczki kurkumy i papryki.

Wszystko mieszamy do całkowitego połączenia składników.


Kulki mięsne z migdałami i natką pietruszki
Kulki mięsne z migdałami i natką pietruszki


Z gotowej masy mięsnej odrywamy po kawałku i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Z podanych składników otrzymamy ok 35 kulek.


Kulki mięsne z migdałami i natką pietruszki
Kulki mięsne z migdałami i natką pietruszki

Kulki smażymy na rozgrzanym oleju, kilka razy przekręcamy delikatnie aby nie straciły kształtu.


Kulki mięsne z migdałami i natką pietruszki
Kulki mięsne z migdałami i natką pietruszki

Drugie życie pieczywa

2 komentarze:

  1. Wyglądają pysznie! <3 <3 <3 Dodaję ten przepis do mojej listy "Do zrobienia" :)
    Dziękuję za udział w mojej pietruszkowej akcji :) :) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ania, cieszymy się że mogłyśmy wziąć udział w akcji. Natka pietruszki jest super :)

      Usuń