Kulki mięsne z migdałami i natką pietruszki |
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- kawałek suchej bułki lub chleba
- 1 duża cebula (lub 2 mniejsze)
- 2 jajka
- 100 g płatków migdałów
- pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
- majeranek
- kurkuma
- papryka słodka w proszku
- olej
Kulki mięsne z migdałami i natką pietruszki |
Wykonanie
Zaczynamy od namoczenia suchej bułki lub chleba w ciepłej wodzie. Zalewamy i odstawiamy na ok. 10 min.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki i płatki migdałowe siekamy.
Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy do niego namoczony i odciśnięty z wody chleb oraz pozostałe składniki: cebulę, jajka, posiekane płatki migdałowe, posiekaną natkę pietruszki.
Następnie przyprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy łyżeczkę majeranku oraz pół łyżeczki kurkumy i papryki.
Wszystko mieszamy do całkowitego połączenia składników.
Kulki mięsne z migdałami i natką pietruszki |
Z gotowej masy mięsnej odrywamy po kawałku i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Z podanych składników otrzymamy ok 35 kulek.
Kulki mięsne z migdałami i natką pietruszki |
Kulki smażymy na rozgrzanym oleju, kilka razy przekręcamy delikatnie aby nie straciły kształtu.
Kulki mięsne z migdałami i natką pietruszki |
Wyglądają pysznie! <3 <3 <3 Dodaję ten przepis do mojej listy "Do zrobienia" :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w mojej pietruszkowej akcji :) :) :)
Ania, cieszymy się że mogłyśmy wziąć udział w akcji. Natka pietruszki jest super :)
Usuń