Jesień to moja ulubiona pora roku. Może dlatego, że mam
urodziny jesienią – jeszcze się nimi cieszę. O tej porze roku na rynku dostępne są najpyszniejsze owoce i warzywa: dynie,
cukinie, papryki, brzoskwinie, śliwki i wiele innych. Dziś skupię się na dyni i
podam Wam przepis na bardzo prostą zupę z dyni z dodatkiem szafranu.
Zupa z dyni |
Składniki
- 1 kg dyni (ok. 850 g po obraniu)
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 ziemniak
- 3 szklanki bulionu
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki szafranu
Zupa z dyni |
Wykonanie
Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej
pokrojoną w kostkę cebulę. Do lekkiego zarumienienia. Następnie wyciskamy czosnek i smażymy
jeszcze ok. 1 minutę.
Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy obranego i
pokrojonego w kostkę ziemniaka, a zaraz po nim obraną i pokrojoną w kostkę dynię. Całość
smażymy ok. 5 min.
Po tym czasie na patelnię lub do rondla wlewamy bulion. Dodajemy do niego kurkumę i szafran. Gotujemy aż dynia i ziemniaki będą miękkie.
Po ugotowaniu zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, można też dodać ostrej papryki jeżeli lubicie pikantne zupy. Blendujemy.
Zupa z dyni |
dyniowy krem to jest to!
OdpowiedzUsuń