11 wrz 2015

Zupa z dyni - prosty i szybki przepis

Jesień to moja ulubiona pora roku. Może dlatego, że mam urodziny jesienią – jeszcze się nimi cieszę. O tej porze roku na rynku dostępne są najpyszniejsze owoce i warzywa: dynie, cukinie, papryki, brzoskwinie, śliwki i wiele innych. Dziś skupię się na dyni i podam Wam przepis na bardzo prostą zupę z dyni z dodatkiem szafranu.


Zupa z dyni
Zupa z dyni

Składniki

  • 1 kg dyni (ok. 850 g po obraniu)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 ziemniak
  • 3 szklanki bulionu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki szafranu


Zupa z dyni
Zupa z dyni



Wykonanie

Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Do lekkiego zarumienienia. Następnie wyciskamy czosnek i smażymy jeszcze ok. 1 minutę.

Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka, a zaraz po nim obraną i pokrojoną w kostkę dynię. Całość smażymy ok. 5 min.

Po tym czasie na patelnię lub do rondla wlewamy bulion. Dodajemy do niego kurkumę i szafran. Gotujemy aż dynia i ziemniaki będą miękkie.

Po ugotowaniu zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, można też dodać ostrej papryki jeżeli lubicie pikantne zupy. Blendujemy. 


Zupa z dyni
Zupa z dyni


1 komentarz: