21 wrz 2015

Muffiny z dynią, papryką, fetą i szpinakiem - przepis

Jeżeli nie macie pomysłu na szybką ale wykwintną kolację to ten przepis jest w sam raz. Danie proste jak omlet a jednocześnie zaskakujące swoja formą i nazwą.


Muffiny z dynią, papryką fetą i szpinakiem
Muffiny z dynią, papryką, fetą i szpinakiem

Składniki (na 6 muffinów)


  • ok. 200 g dyni
  • 1 papryka
  • 3 garści świeżego szpinaku
  • 1/2 kostki sera feta
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz i sól


Muffiny z dynią, papryką fetą i szpinakiem
Muffiny z dynią, papryką, fetą i szpinakiem







Wykonanie

Dynię i ser feta kroimy w malutka kostkę. Można też zetrzeć na tarce na grubych oczkach, tak jest łatwiej i szybciej.

Paprykę kroimy w kostkę, szpinak drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Przyprawiamy solą i pieprzem.


Muffiny z dynią, papryką fetą i szpinakiem
Muffiny z dynią, papryką, fetą i szpinakiem


W drugiej misce roztrzepujemy 3 jajka i wyciskamy do nich czosnek.

Mieszamy zawartość obydwu misek. Wymieszaną masę rozkładamy do 6 foremek na muffiny (lub do blachy na muffiny).


Muffiny z dynią, papryką fetą i szpinakiem
Muffiny z dynią, papryką, fetą i szpinakiem



Pieczemy 20 min w temperaturze 180 st. C.

Można je zjeść na ciepło lub na zimno. Smacznego.


Muffiny z dynią, papryką fetą i szpinakiem
Muffiny z dynią, papryką, fetą i szpinakiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz