Pyzy z mięsem |
- 1 i 1/2 kg ziemniaków
- 100 g mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól
Pyzy z mięsem |
Składniki na farsz:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1/2 główki czosnku
- jajko
- majeranek
- sól i pieprz
Pyzy z mięsem |
Wykonanie
Zaczynamy od ciasta. Połowę ziemniaków gotujemy. Następnie przeciskamy je przez praskę.
Druga połowę ścieramy na tace na drobnych oczkach. Odciskamy z nich sok do miseczki (najlepiej przez ścierkę) i dodajemy do ugotowanych ziemniaków. Po kilku minutach z soku ziemniaczanego odlewamy wodę a pozostały na dnie krochmal dodajemy do ziemniaków.
Dodajemy obydwie mąki, jajka i sól i wyrabiamy ciasto.
Pyzy z mięsem |
Następnie przygotowujemy farsz. Do mięsa dodajemy posiekaną cebulę i jajko. Czosnek przeciskamy przez wyciskarkę.
Przyprawiamy obficie majerankiem pieprzem i solą. Całość mieszamy do połączenia składników.
Pyzy z mięsem |
Odrywamy kawałek ciasta, formujemy z niego kulkę wielkości brzoskwini i rozgniatamy ją na dłoni na placek (ok. 1 cm). Na środek nakładamy farsz i owijamy go ciastem. Formujemy podłużną pyzę.
Gotowe pyzy wrzucamy po kilka do wrzątku i gotujemy ok 10 min.
Podajemy ze skwarkami.
Pyzy z mięsem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz