23 wrz 2015

Pyzy z mięsem

Wreszcie na blogu Pyzy pojawia się przepis na pyzy z mięsem. Uwielbiamy je wszyscy z naszej rodziny. Najlepsze pyzy oczywiście przygotowuje babcia. Jeszcze mi sporo do niej brakuje ale i tak jest nieźle. Przy okazji zrozumiałam czemu babcia tak rzadko je robi... są straaaaaasznie czasochłonne i bałaganotwórcze. Ale smak wynagradza wszystko.


Pyzy z mięsem
Pyzy z mięsem
Składniki na ciasto:


  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • 100 g mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól


Pyzy z mięsem
Pyzy z mięsem


Składniki na farsz:


  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1/2 główki czosnku
  • jajko
  • majeranek
  • sól i pieprz


Pyzy z mięsem
Pyzy z mięsem


Wykonanie

Zaczynamy od ciasta. Połowę ziemniaków gotujemy. Następnie przeciskamy je przez praskę.

Druga połowę ścieramy na tace na drobnych oczkach. Odciskamy z nich sok do miseczki (najlepiej przez ścierkę) i dodajemy do ugotowanych ziemniaków. Po kilku minutach z soku ziemniaczanego odlewamy wodę a pozostały na dnie krochmal dodajemy do ziemniaków.

Dodajemy obydwie mąki, jajka i sól i wyrabiamy ciasto.


Pyzy z mięsem
Pyzy z mięsem


Następnie przygotowujemy farsz. Do mięsa dodajemy posiekaną cebulę i jajko. Czosnek przeciskamy przez wyciskarkę.

Przyprawiamy obficie majerankiem pieprzem i solą. Całość mieszamy do połączenia składników.


Pyzy z mięsem
Pyzy z mięsem


Odrywamy kawałek ciasta, formujemy z niego kulkę wielkości brzoskwini i rozgniatamy ją na dłoni na placek (ok. 1 cm). Na środek nakładamy farsz i owijamy go ciastem. Formujemy podłużną pyzę.

Gotowe pyzy wrzucamy po kilka do wrzątku i gotujemy ok 10 min.

Podajemy ze skwarkami.

Pyzy z mięsem
Pyzy z mięsem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz