16 gru 2015

Bezy a'la Pavlova z bitą śmietaną i owocami


W ubiegły weekend piekłam sernik na proszony obiad ze znajomymi. Potrzebowałam do niego 5 jajek i 5 żółtek. "Uwielbiam" takie przepisy, bo co tu zrobić z tymi wszystkimi pozostałymi białkami...

Nie lubię wyrzucać jedzenia, dlatego postanowiłam zmierzyć się pierwszy raz w życiu z bezami. Znalazłam różne przepisy w internecie, ale wybrałam ten najprostszy na blogu Moje wypieki. Nie wyszły mi wprawdzie takie jak autorce ale byłam zadowolona z efektu. Użyłam cukru pudru zamiast drobnego cukru do wypieków i pewnie dlatego masa wyszła lejąca. Jednak taka forma mi odpowiadała. Okrągłe, płaskie bezy idealnie się nadawały do nałożenia na nie kremu z bitej śmietany i mascarpone.

Wszystkim bardzo smakowały :)

Bezy a'la Pavlova z bitą śmietaną i owocami
Bezy a'la Pavlova z bitą śmietaną i owocami


Składniki na bezy:

  • 5 białek (jajka średniej wielkości)
  • szczypta soli
  • 240 gram cukru pudru (w oryginalnym przepisie cukier drobny do wypieków)


Pozostałe składniki:

  • 300ml śmietanki kremówki
  • opakowanie mascarpone
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • owoce sezonowe (mandarynki, winogrona, kiwi)


Wykonanie:

Białka (najlepiej o temperaturze pokojowej) ubijamy do lekkiego spienienia, dodajemy sól i dalej ubijamy do uzyskania gęstej, sztywnej piany. Musimy uważać, żeby nie "przebić" białek i żeby nie podeszły wodą.

Do ubitej piany stopniowo po łyżce dodajemy cukier i ubijamy.
(Ja uzyskałam lśniącą masę, ale nie chciała być sztywna. Użyłam takiej jaka mi wyszła do zrobienia blatów pod mój deser Pavlova w wersji mini :))

Bezy a'la Pavlova z bitą śmietaną i owocami
Bezy a'la Pavlova z bitą śmietaną i owocami


Na blaszce na papierze do pieczenia robimy z masy okręgi (większe i mniejsze) i pieczemy w temperaturze 120 stopni przez ok 50 minut.

Bezy a'la Pavlova z bitą śmietaną i owocami
Bezy a'la Pavlova z bitą śmietaną i owocami


Moje bezy były bardzo chrupiące z wierzchu a w środku lekko ciągnące.

Gdy bezy się piekły zrobiłam do nich krem. Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy mikserem z dodatkiem cukru pudru. Gdy śmietana jest sztywna dodajemy serek mascarpone i bardzo krótko ubijamy do połączenia składników.

Wystudzone bezy (większe) odwracamy do góry dnem i nakładamy krem a na to niewielką ilość pokrojonych w małe cząstki owoców. Przykrywamy całość mniejszą bezą. Na talerz nakładamy jeszcze trochę owoców i serwujemy pyszny deser :)

Bezy a'la Pavlova z bitą śmietaną i owocami
Bezy a'la Pavlova z bitą śmietaną i owocami



Bezy a'la Pavlova z bitą śmietaną i owocami
Bezy a'la Pavlova z bitą śmietaną i owocami





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz