Sałatek i przetworów z ogórków nigdy nie jest za dużo. Po
klasycznych kiszonych i sałatce z ogórków i papryki przyszła pora na ogórki na
ostro. Raczej nie nadają się jako sałatka do obiadu zimą, bardziej jako
przegryzka do suto zakrapianej domówki. Tak czy siak warto kilka słoiczków w
zanadrzu mieć. Ogórki koreczki są słodko-ostre ale nie do przesady. Po prostu
pyszne.
Ogórki - koreczki |
Składniki
- 3,5 kg ogórków
- 5 łyżek soli
- 1 główka czosnku
- ½ łyżki papryki chili w proszku
Składniki na zalewę
- 6 łyżek oliwy
- 2 szklanki octu
- 3 szklanki cukru
Ogórki - koreczki - składniki |
Wykonanie
Ogórki myjemy i kroimy w kawałki o grubości ok. 1 cm.
Zasypujemy je solą i odstawiamy na 6 godzin.
Po 6 godzinach odlewamy sok z ogórków. Dodajemy drobno
posiekany czosnek oraz paprykę chili.
Z podanych składników przygotowujemy zalewę. Zagotowujemy ją
i odstawiamy do przestygnięcia.
Zalewamy ogórki i odstawiamy je na 30 min. Następnie przekładamy koreczki do słoików i zalewamy zalewą.
Słoiki pasteryzujemy ok. 10 min. na małym ogniu.
Ogórki - koreczki |

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz