11 gru 2015

Pulpety w sosie koperkowym


Sos koperkowy jest naszym ulubionym sosem. Pasuje zarówno do mięsa jak i do ryby oraz do dań jarskich. Ostatnio serwowałam rybę w sosie koperkowym, tym razem czas na pulpeciki. Małe kulki z mięsa mielonego możecie przygotować w swój ulubiony sposób.


Pulpety w sosie koperkowym

Składniki

Mięso:
  • 500 g mięsa mielonego
  • czerstwa bułka lub kilka kromek suchego chleba
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki musztardy
  • majeranek, sól i pieprz
  • mąka
  • 1 litr bulionu warzywnego
Sos:
  • 2 łyżki masła
  • mąka
  • śmietana
  • 2 pęczki koperku

Wykonanie

Mięso mielone przekładamy do miski. Czerstwą bułkę lub chleb (2-3 kromki) namaczamy w wodzie. Gdy namoknie, odsączamy i dodajemy do mięsa mielonego. Następnie dodajemy posiekaną cebulę, jajko, musztardę i przyprawy.

Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Z masy mięsnej tworzymy małe kulki mięsne wielkości orzecha włoskiego. Następnie każdą kulkę obtaczamy w mące.

W garnku gotujemy bulion. Gotowe kulki wrzucamy do gorącego bulionu i gotujemy na małym ogniu ok 10 min.

Teraz możemy zająć się sosem. Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy 2-3 łyżki mąki i lekko ją podsmażamy. Następnie dolewamy szklankę bulionu (może być ten sam w którym gotują się pulpety). Mieszamy aby nie powstały grudki. 

Gdy składniki się połączą dodajemy ok 150 ml śmietany (jeżeli wolicie bardziej śmietanowy sos można dodać więcej). Do gotowego sosu dodajemy posiekany koperek.

Pulpety podajemy z sosem i ziemniakami lub z kaszą.

Smacznego.


Pulpety w sosie koperkowym

3 komentarze:

  1. O, uwielbiamy pulpeciki wszelakie!
    Swietny przepis!
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcamy do wypróbowania pulpetów wegetariańskich :)
      http://pyzaisurowka.blogspot.com/2015/11/pulpety-wegetarianskie-z-dyni-tofu-i.html

      Usuń
  2. Proste smaczne danie i dobrze wytłumaczone dziękuje ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń