Szał przetworów nadal trwa. Robiłyśmy już ketchup z cukinii, tym razem przepis na klasyczny domowy ketchup z pomidorów. Choć bardziej wychodzi chyba sos pomidorowy,
który można z powodzeniem wykorzystać i do kanapek, i do grilla, i do pizzy czy do zapiekanek (po dodaniu odpowiednich ziół i przypraw). Ketchup jest wersji pikantnej z dodatkiem
papryczek jalapeno. Jak ktoś woli wersję łagodną wystarczy nie dodawać papryczek.
Domowy ketchup z pomidorów |
Składniki:
- 5 kg pomidorów
- 3 papryczki jalapeno
- 4 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka imbiru
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki octu
Domowy ketchup z pomidorów - składniki |
Wykonanie:
Pomidory kroimy w kostkę i dusimy na patelni partiami aż się
rozpadną i miąższ odejdzie od skórki. Następnie przecieramy je przez sitko. I tak
całe 5 kg. Im większe sitko tym szybciej pójdzie przecieranie.
Cebulę siekamy w drobną kostkę i dusimy. Dodajemy ją do
przetartych pomidorów razem z drobno posiekanymi papryczkami jalapeno. Czosnek przeciskamy
przez praskę również dodajemy do przecieru. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem,
gałką muszkatołową, imbirem, zielem angielskim i słodką papryką.
Przecier pomidorowy z dodatkami gotujemy ok. 2h na małym
ogniu od czasu do czasu mieszając.
Odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Na drugi dzień podgrzewamy,
dodajemy, cukier, ocet i musztardę. Gotujemy jeszcze ok. 2 h. Wrzący ketchup nakładamy
do słoików a następnie pasteryzujemy ok. 30 min.
Domowy ketchup z pomidorów - pasteryzacja |
Z 5 kg pomidorów wychodzi ok. 6 słoiczków domowego ketchupu.
Domowy ketchup z pomidorów |

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz