4 sie 2015

Domowy ketchup z pomidorów - przepis


Szał przetworów nadal trwa. Robiłyśmy już ketchup z cukinii, tym razem przepis na klasyczny domowy ketchup z pomidorów. Choć bardziej wychodzi chyba sos pomidorowy, który można z powodzeniem wykorzystać i do kanapek, i do grilla, i do pizzy czy do zapiekanek (po dodaniu odpowiednich ziół i przypraw). Ketchup jest wersji pikantnej z dodatkiem papryczek jalapeno. Jak ktoś woli wersję łagodną wystarczy nie dodawać papryczek.


Domowy ketchup z pomidorów
Domowy ketchup z pomidorów

Składniki:

  • 5 kg pomidorów
  • 3 papryczki jalapeno
  • 4 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki octu


Domowy ketchup z pomidorów - składniki
Domowy ketchup z pomidorów - składniki


Wykonanie:

Pomidory kroimy w kostkę i dusimy na patelni partiami aż się rozpadną i miąższ odejdzie od skórki. Następnie przecieramy je przez sitko. I tak całe 5 kg. Im większe sitko tym szybciej pójdzie przecieranie.

Cebulę siekamy w drobną kostkę i dusimy. Dodajemy ją do przetartych pomidorów razem z drobno posiekanymi papryczkami jalapeno. Czosnek przeciskamy przez praskę również dodajemy do przecieru. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem, zielem angielskim i słodką papryką.

Przecier pomidorowy z dodatkami gotujemy ok. 2h na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Na drugi dzień podgrzewamy, dodajemy, cukier, ocet i musztardę. Gotujemy jeszcze ok. 2 h. Wrzący ketchup nakładamy do słoików a następnie pasteryzujemy ok. 30 min.


Domowy ketchup z pomidorów - pasteryzacja
Domowy ketchup z pomidorów - pasteryzacja


Z 5 kg pomidorów wychodzi ok. 6 słoiczków domowego ketchupu.


Domowy ketchup z pomidorów
Domowy ketchup z pomidorów

Róbmy przetwory!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz