1 sty 2016

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami


Nie lubię marnować jedzenia, a po świętach zostało mi bardzo dużo różnego rodzaju wędlin: kiełbasa, boczek, szynka itp. Część owszem mogę zamrozić (choć nie a wieki) ale zdecydowanie większość trzeba zjeść. Kiełbasę i boczek wykorzystałam  na obiad. Wyszła mi całkiem pyszna zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami


Składniki


  • 1 kg ziemniaków (1 kg po obraniu)
  • 500 g mięsa (kiełbasa + boczek)
  • 2 cebule
  • 300 g pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 400 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 300 g sera żółtego
  • Przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz, kurkuma, słodka papryka, majeranek


Wykonanie

Zaczynamy od obrania ziemniaków i ugotowania ich w osolonej wodzie. Gotujemy nieco krócej niż zazwyczaj aby się nie rozgotowały. Ugotowane ziemniaki odstawiamy do przestygnięcia a następnie kroimy je w ok. 5 mm plasterki.

Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do lekkiego zarumienienia. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w półplasterki i siekamy drobno czosnek. Do podsmażonego mięsa dodajemy cebulę. Smażymy aż lekko się zeszkli. Następnie dodajmy pieczarki i czosnek. Całość smażymy razem ok 7-10 min.

Sos. W misce mieszamy śmietanę z jajkami. Dodajemy starty na grubych oczkach ser żółty (część, ok. 100g sera zostawiamy żeby posypać nim wierzch zapiekanki). Przyprawiamy: ok. ¼ gałki muszkatołowej (startej), sól i pieprz wg uznania, ½ łyżeczki kurkumy i słodkiej papryki oraz 2 łyżeczki majeranku. Sos mieszamy.

Żaroodporne naczynie natłuszczamy i rozpoczynamy układanie warstw zapiekanki. Na dno kładziemy podwójną warstwę ziemniaków, na nią połowę farszu mięsnego, następnie połowę sosu śmietanowo-serowego. Koleje warstwy analogicznie: ziemniaki, farsz mięsny, sos. Na wierzch ścieramy pozostały ser żółty.


Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami


Zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i pieczarkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Pieczemy ok 20 min pod przykryciem. Po tym czasie odkrywamy ją i pieczemy jeszcze 5-7 min z włączonym termo obiegiem, tak aby ser na wierzchu zapiekł się.


Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami


Gotowe. Życzę smacznego. 


Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami

1 komentarz:

  1. Jedna zapiekanka wystarczy na obiad dla całej rodziny i jeszcze zostanie, tyle mi jej wyszło :)

    OdpowiedzUsuń