Andrut - jak go nazywa mój mąż, wafel - jak mówiło się u mnie w domu lub pischineger - jak dowiedziałam się z internetów:) Zwał jak zwał, ważne, że wszyscy wiedzą o co chodzi i nie mogą doczekać się pysznego deseru. Ten jest mega czekoladowy i delikatny. Robi się go bardzo szybko i prosto, nie trzeba piec. Jedyne co to andrut musi chwilę odleżeć w lodówce.
Domowy wafel czekoladowy bez mleka w proszku |
Składniki
- wafle prostokątne
- 1/2 szklanki mleka
- 1 i 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 4 czubate łyżki kakao
Domowy wafel czekoladowy bez mleka w proszku |
Wykonanie
W garnku rozgrzewamy mleko. Dodajemy masło i gotujemy aż się rozpuści. Kolejno dodajemy cukier, cukier waniliowy i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy przez chwilę aż masa zgęstnieje. Próbujemy, jeżeli wolicie słodsze desery można dodać więcej cukru.
Gotową masę odstawiamy do ostygnięcia.
Płyną przestudzoną masą smarujemy wafle od strony drobniejszej kratki. Warstwa po warstwie.
Gotowy wafel przykładamy deską i obciążamy delikatnie aby warstwy dobrze się sklepiły. Wstawiamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie wyjmujemy i zjadamy:)
Domowy wafel czekoladowy bez mleka w proszku |
Domowy wafel czekoladowy bez mleka w proszku |
Jakie piękne wzory na waflu, bardzo mi się podobają :D
OdpowiedzUsuńSuper, że jest bez mleka w proszku, super przepis :)
OdpowiedzUsuńLepszy niż z mlekiem w proszku. Mniam mniam....
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuńSuper. Smak dzieciństwa a nie jakieś kajmakowej itp podrabiance
OdpowiedzUsuńDzień dobry zrobiłam masę według przepisu i wyszła pyszna . Przełożyłam wafle i w smaku super lecz wyszedł trochę twardy . Co zrobiłam źle? Za dużo warstw andruta a za cienko masy ? Jest szansa że jeszcze zmięknie ? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTeraz są inne wafle. Kiedyś były cienkie i miękkie, a teraz w sklepach są tylko te twarde, więc nie będą takie jak dziescia lat temu 😁
UsuńMoże po prostu zawinąć na krótki okres czasu w folię spożywczą ? Powodzenia
OdpowiedzUsuń