Szaleństwo przetworów trwa nadal. Był już ketchup z cukinii teraz pora na sałatkę z ogórków z papryką i cebulą. A to dopiero początek przetworów.
W zeszłym roku dostałam od Cioci kilka słoików z tą właśnie sałatką. Tak mi posmakowała, że postanowiłam w tym roku sama zrobić. Tym bardziej, że nie lubię sklepowych sałatek. Większość z nich smakuje octem i trudno znaleźć coś pysznego. A ta sałatka jest słodziutka i soczysta inaczej niż kwaśne ogórki kiszone. Idealna jako dodatek do obiadu w zimie. Przepis rodzinny czyli sprawdzony.
Składniki:
- 4 kg ogórków
- 1/2 kg cebuli
- 3-4 papryki
- sól
Zalewa:
- 4 szklanki wody
- 2 i 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki octu
Przygotowanie:
Ogórki kroimy w plasterki lub trzemy na tarce na ostrzu do plasterków.
Paprykę kroimy w kostkę a cebulę w pióra.
Wykonanie:
Ogórki solimy wg uznania (ja dałam trzy obfite szczypty) i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Z podanych składników przygotowujemy zalewę. Gotujemy ją. Do wrzącej zalewy wrzucamy ogórki odsączone z soku, który puściły. Dodajemy też paprykę i cebulę.
Całość gotujemy ok. 5 min. i gorące nakładamy w słoiki.
Nie trzeba pasteryzować.
Sprawdzone, bardzo fajny przepis. Polecam.
OdpowiedzUsuńA ocet ile %?
OdpowiedzUsuńOcet zapewne 10%
OdpowiedzUsuńPrzepyszne. Słodkie i ocet nie dominuje. Wszystkie składniki do zjedzenia :) Idealny zestaw do hamburgera :)
OdpowiedzUsuń