22 gru 2015

Zupa porowa


Dziś proponuję kremową zupę z porów. Jej wykonanie jest dziecinnie proste i szybkie, co ważne niezmiernie ułatwia sprawę w przedświątecznej gonitwie. Zupa jest delikatna, można spokojnie podać ją dzieciom. Dorosłym proponuję wersję z pieczonym boczkiem.

Zupa porowa


Składniki

  •  2 pory
  •  3 l bulionu warzywnego
  •  oliwa z oliwek
  •  2 serki topione
  •  boczek


Wykonanie

Pory obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej półplasterki pora, aż się zeszklą.

W tym czasie w garnku grzejemy bulion. Do gorącego bulionu dodajemy pora. Całość gotujemy ok 5 min. Do małej miseczki nalewamy 2-3 chochelki bulionu z porami, dorzucamy do niego serki topione i mieszamy dopóki się nie rozpuszczą. Rozpuszczone serki wlewamy do zupy. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę.

Gdy zupa się gotuje możemy zająć się boczkiem. Kroimy go w cienie plasterki i układamy na kratce w piekarniku. Pieczmy w temp. 180 st C przez 10-15 min.

Zupę pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczonym boczkiem.


Gotowe. Prawda, że proste?!


Zupa porowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz