29 sie 2015

Sałatka z cukinii na zimę - przetwory


Ostatni tegoroczny rzut przetworów, na jakie się zdecydowałam to cukinia z pieprzem ziołowym. Przepis znów mam od sąsiadki pani Emilki. Jest to prosta w wykonaniu i smaczna sałatka. Będzie idealna na zimę do obiadów.

Sałatka z cukinii na zimę - przetwory
Sałatka z cukinii na zimę - przetwory


Składniki:

  • 2,5 kg cukinii
  • 0,5 kg cebuli
  • 2 łyżki soli

Zalewa:

  • 1,5 szklanki octu
  • 1,5 szklanki oleju
  • 300 gram cukru
  • 2 – 3 opakowania pieprzu ziołowego

Sałatka z cukinii na zimę - przetwory
Sałatka z cukinii na zimę - przetwory


Wykonanie:

Cukinie kroimy w podłużne kawałki tak żeby nam weszły na wysokość do słoika. Możemy obrać ze skóry i wypestkować, ale ja tego nie robiłam. Wolę takie twardsze ze skórką.

Cebule kroimy drobno w piórka.

Wrzucamy cukinię i cebulę do dużego garnka, zasypujemy solą i odstawiamy na godzinę.

Przed upływem godziny przygotowujemy zalewę. W garnku zagotowujemy ocet z cukrem, olejem i pieprzem ziołowym.

Gorącą zalewę wlewamy do garnka z cukinią i cebulą i delikatnie mieszamy.
 
Nakładamy całość do słoików, układając cukinie na stojąco i dodając cebulkę i zalewę.

Sałatka z cukinii na zimę - przetwory
Sałatka z cukinii na zimę - przetwory

Gotowe słoiczki pasteryzujemy 10-15 minut.

Sałatka z cukinii na zimę - przetwory
Sałatka z cukinii na zimę - przetwory

Róbmy przetwory!

1 komentarz: