30 gru 2015

Czarny makaron w sosie śmietanowym



Od zawsze czarny makaron wydawał mi się rarytasem nie na moją kieszeń. Tymczasem kupiłam opakowanie za jakieś 4 złote w popularnym dyskoncie spożywczym. Okazał się bardzo smaczny, bo to MAKARON :) Wszelkie kluchy są zawsze smaczne :) Smak delikatny, lekko "morski" w tle.


Czarny makaron w sosie śmietanowym
Czarny makaron w sosie śmietanowym


Składniki:

  • opakowanie czarnego makaronu
  • 200 ml śmietanki 30%
  • szynka a'la parmeńska (kilka plasterków)
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 garści rukoli
  • parmezan (do posypania)
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pierz
  • opcjonalnie ser brie do sosu



Czarny makaron w sosie śmietanowym
Czarny makaron w sosie śmietanowym


Wykonanie:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

W tym czasie na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy kukurydzę, porwaną na kawałki szynkę i rukolę. Podgrzewamy chwilkę i wlewamy śmietankę. Przyprawiamy gałką, solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy wrzucić pokrojony w kosteczkę ser brie.

Gdy makaron jest ugotowany wrzucamy go do sosu na patelnię lub podajemy na talerzach nakładając sos na środek. Na całość ścieramy trochę parmezanu (lub innego twardego sera długodojrzewającego).

Smacznego :)

Czarny makaron w sosie śmietanowym
Czarny makaron w sosie śmietanowym


4 komentarze: