3 gru 2015

Potrawka z soi (wegetariańska)


Pewnego dnia będąc w sklepie ze zdrową żywnością skusiłam się na kupno suchych nasion soi. Wrzuciłam do szuflady w kuchni i sobie tak leżały i czekały na odpowiednią chwilę. Ciężko mi było zabrać się do nich bo to namaczanie i długie gotowanie. Ale nie jest tak źle jak się okazało. Jednego dnia wrzuciłam je do garnka z wodą i tak sobie leżały przez dobę, a na następny dzień ugotowałam. Wyszło tego dużo i zrobiłam dwa dania: potrawkę z soi prezentowaną w tym poście a z drugiej części pasztet sojowy. Wszystko wyszło pysznie :)

Potrawka z soi (wegetariańska)
Potrawka z soi (wegetariańska)

Składniki:

  • 100 gram soi (ugotowanej wg przepisu na opakowaniu)
  • 3 marchewki
  • kawałek selera korzeniowego
  • 3 kawałki selera naciowego
  • 1-2 cebule
  • pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • przyprawy: imbir, kminek, ostra papryka, tandori (tandoori) masala

Potrawka z soi (wegetariańska)
Potrawka z soi (wegetariańska)
Wykonanie:

Nasiona soi przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu (moczenie dzień wcześniej i gotowanie ok godziny). Możemy tez użyć soi z puszki i tym sposobem unikniemy długiego procesu przygotowywania soi.

Cebulę kroimy drobno i smażymy na dowolnym tłuszczu (oliwa, olej rzepakowy, olej kokosowy itp) w głębokim naczyniu (typu patelnia, rondel, wok).
Ja tym razem użyłam oleju kokosowego. Zainteresowałam się tym "wynalazkiem" gdy zagłębiłam się w tajniki kuchni wegetariańskiej. Jest to rodzaj tłuszczu, na którym można smażyć potrawy. Możemy go też używać do smarowania kanapek. Wyglądem przypomina smalec, ale jest zupełnie bez zapachu. Polecam :)

Do smażonej cebuli dodajemy wszystkie przyprawy, aby wydobyć z nich cały aromat.

W międzyczasie obieramy warzywa i kroimy w kosteczkę. Możemy też warzywa zetrzeć na grubych oczkach w robocie, aby było szybciej i łatwiej. Do cebuli dodajemy pierwsze seler korzeniowy oraz pietruszkę i podsmażamy. Potem dodajemy marchewkę oraz wciskamy czosnek. (Czosnku nie daje wcześniej gdyż łatwo go przypalić i będzie gorzki.)

W międzyczasie zagotowujemy wodę w czajniku i zalewamy nasze warzywa tylko do ich przykrycia. Dodajemy przecier pomidorowy, selera naciowego i soję. Wszystko dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku.

Propozycja podania z ryżem brązowym i domowym ogórkiem kiszonym :)

Potrawka z soi (wegetariańska)
Potrawka z soi (wegetariańska)


Potrawka z soi (wegetariańska)
Potrawka z soi (wegetariańska)

Jesień pełna warzywKuchnia wegetariańska i wegańskaZimowy obiad wege

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie kociołki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiada się smakowicie :) Dziękuję za udział w akcji "Zimowy obiad wege".

    OdpowiedzUsuń
  3. Rośliny strączkowe to niedoceniane bogactwo smaków :)

    OdpowiedzUsuń