18 sie 2015

Ciasto z kremem, marcepanem i morelami - przepis


Długo przymierzałam się do tego ciasta. Przepis wydawał mi się długi i skomplikowany. Gdy wpadał mi w ręce to albo nie był to sezon na morele, albo nie miałam masy marcepanowej. Ostatnio będąc w Ikei kupiłam tam masę marcepanową w promocji za około 3 złote, a że sezon morelowy trwa to przypomniałam sobie o tym przepisie. I bardzo dobrze :) Zrobiłam to ciasto i wszystkim bardzo smakowało. A wcale nie jest takie skomplikowane :)

Ciasto z kremem, marcepanem i morelami - przepis
Ciasto z kremem, marcepanem i morelami - przepis
Składniki (ciasto):

  • 300 gram mąki (pół na pól pszenna i żytnia razowa)
  • 75 gram cukru
  • 100 gram masy marcepanowej
  • 150 gram gęstego twarożku kanapkowego
  • 100 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli

Ciasto z kremem, marcepanem i morelami - przepis
Ciasto z kremem, marcepanem i morelami - przepis


Składniki ( krem):

  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 100 gram cukru
  • 750 ml mleka
  • 500 gram gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • cukier waniliowy

Ciasto z kremem, marcepanem i morelami - przepis
Ciasto z kremem, marcepanem i morelami - przepis


Pozostałe składniki (na wierzch):

  • 1 kg moreli
  • 3 łyżki cukru brązowego

Ciasto z kremem, marcepanem i morelami - przepis
Ciasto z kremem, marcepanem i morelami - przepis

Wykonanie (krem):

Zagotowujemy 500 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym.

Budynie rozprowadzamy w pozostałych 250 ml i dodajemy do wrzącego mleka. Gotujemy do uzyskania gęstego kremu.

Schładzamy budynie (jeśli nie chcemy, aby pojawiła się zaschnięta skórka na chłodzonym budyniu to przykrywamy go folią spożywczą przeźroczystą).

Zimne budynie łączymy ze śmietaną i mamy gotowy krem.


Wykonanie (ciasto):

Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem i cukrem waniliowym.

Wszytko krótko miksujemy z twarożkiem, mlekiem i olejem -
około 1 minutę.

Ciastem wylepiamy dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto dosyć się klei więc zwilżamy ręce wodą i to pomaga rozprowadzać ciasto.


Ciasto z kremem, marcepanem i morelami - przepis
Ciasto z kremem, marcepanem i morelami - przepis

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Na ciasto wylewamy krem budyniowo-śmietanowy.

Na krem wykładamy połówki moreli i posypujemy cukrem brązowym.


Ciasto z kremem, marcepanem i morelami - przepis
Ciasto z kremem, marcepanem i morelami - przepis

Pieczemy ok 50 - 60 minut w 180 stopniach.

Ciasto z kremem, marcepanem i morelami - przepis
Ciasto z kremem, marcepanem i morelami - przepis


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz