22 sie 2015

Sakiewki z mięsem mielonym, pomidorami i papryką - prosty i szybki przepis

Szukając pomysłu na obiad wpadła mi w ręce stara gazetka z Biedronki z przepisem na sakiewki z pizzy. Nigdy nie gotowałam niczego z przepisów z gazetek ale postanowiłam zaryzykować. Opłaciło się. Oczywiście przepis nieco zmodyfikowałam i uprościłam. Sakiewki wyszły przepyszne. Mogą konkurować z niejednym daniem z włoskiej restauracji.


Sakiewki z mięsem mielonym, pomidorami i papryką
Sakiewki z mięsem mielonym, pomidorami i papryką

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 70 g maki orkiszowej
  • 1 łyżeczka soli
  • ¾ szklanki ciepłej wody

Składniki na farsz

  • 2 cebule czerwone (nie zbyt duże)
  • 1 papryka
  • 2-3 pomidory (1 puszka pomidorów)
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • cytryna
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz


Sakiewki z mięsem mielonym, pomidorami i papryką - składniki
Sakiewki z mięsem mielonym, pomidorami i papryką - składniki


Wykonanie

Kolejność wykonania (ciasto czy farsz) jest dowolna ja zaczęłam od ciasta.

W misce mieszamy obie mąki z łyżeczką soli. W środku robimy dołek i powoli dolewamy cieplą wodę cały czas mieszając. Gdy mąka się sklei przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy dodając resztę wody. Wyrabiamy ok. 5-10 min.

Przykrywamy ciasto ściereczką i przechodzimy do przygotowania farszu.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią pokrojoną w piórka cebulę i chwilę smażymy aż się zeszkli.

Paprykę kroimy w cienkie paseczki i wrzucamy na patelnię do podsmażonej cebuli. Smażymy chwilę razem.

W tym czasie sparzamy pomidory i obieramy je ze skórki. Następnie kroimy w kostkę. Dodajemy do podsmażonej cebuli i papryki. Zaraz po pomidorach dodajemy również mięso. Wszystko smażymy ok. 10-15 min.

Gdy farsz na patelni będzie gotowy wyłączamy gaz (lub płytę) i do farszu wyciskamy 2 ząbki czosnku. Odstawiamy do przestygnięcia.

W tym momencie możemy włączyć piekarnik aby nagrzał się do 220 – 250oC.


Sakiewki z mięsem mielonym, pomidorami i papryką
Sakiewki z mięsem mielonym, pomidorami i papryką


Wracamy do ciasta. Dzielimy go na 4 równe części i każdą z nich rozwałkujemy na grubość 5 mm. Najlepiej na kształt prostokąta.

Na środek każdego placka cista nakładamy farsz. Brzegi zbieramy i sklejamy ze sobą jak ciasto na pierogi. Środek pozostawiamy otwarty. Najlepiej robić to od razu na papierze do pieczenia żeby później łatwo przełożyć sakiewki do piekarnika.

Przekładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10 min.

Gotowe sakiewki skrapiamy sokiem z cytryny, oliwa i posypujemy natką pietruszki.


Serwujemy.


Sakiewki z mięsem mielonym, pomidorami i papryką
Sakiewki z mięsem mielonym, pomidorami i papryką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz