Przez długi czas nie jadłam mięsa czerwonego ani nawet drobiowego, ale z ryb nie zrezygnowałam nigdy.
Bardzo lubię ryby a łososia szczególnie, bo nie ma ości :) Bardzo szybko można go przygotować. Można łososia piec w piekarniku lub smażyć na patelni bez obracania. Efekt podobny - bardzo smaczny :)
A jaką przyprawę łosoś lubi najbardziej?
Rozmaryn :)
Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem |
Składniki: (2 porcje)
- 250-300 gram łososia
- łyżka masła
- łyżka oliwy
- rozmaryn suszony, świeży (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- torebka ryżu (opcjonalnie makaron, ziemniaki)
Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem |
Wykonanie:
Nastawiamy ryż na gotowanie.
Rozgrzewamy oliwę na patelni.
Łososia myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą, pieprzem i tartym rozmarynem (możemy położyć dodatkowo na wierzch świeży rozmaryn jeśli posiadamy).
Kładziemy łososia na patelnię skórą do dołu i na wierzch dajemy łyżkę masła.
Przykrywamy pokrywką i smażymy bez obracania ok 10-15 minut zależnie jak bardzo wysmażony lubimy.
Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem |
Gdy ryż się ugotuje, a mięso łososia zetnie podajemy na talerze. Łosoś po usmażeniu łatwo odchodzi od skóry. Właściwie zostaje ona na patelni a my dzielimy kawałek na dwa talerze już bez skóry.
Propozycja podania z sałatą lodową, z selerem, papryka i jajkiem. Przepis na taką sałatkę tutaj.
Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem |
Smacznego :)
Obiad idealny no i zdrowy :)
OdpowiedzUsuńDokładnie :) Bardzo smaczny i zdrowy
UsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńFaktycznie wygląda bardzo apetycznie i na pewno również tak samo smakuje. Muszę powiedzieć, że ja również jestem wielką fanką jeśli chodzi o same dania z łososia. Dlatego jak tylko odkryłam przepisy w https://mowisalmon.pl/przepisy/ to wiedziałam, ze to jest to czego potrzebuję.
OdpowiedzUsuń