12 sie 2015

Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem



Przez długi czas nie jadłam mięsa czerwonego ani nawet drobiowego, ale z ryb nie zrezygnowałam nigdy.

Bardzo lubię ryby a łososia szczególnie, bo nie ma ości :) Bardzo szybko można go przygotować. Można łososia piec w piekarniku lub smażyć na patelni bez obracania. Efekt podobny - bardzo smaczny :)

A jaką przyprawę łosoś lubi najbardziej?

Rozmaryn :)

Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem
Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem

Składniki: (2 porcje)

  • 250-300 gram łososia
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • rozmaryn suszony, świeży (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

  • torebka ryżu (opcjonalnie makaron, ziemniaki)

Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem
Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem


Wykonanie:

Nastawiamy ryż na gotowanie.

Rozgrzewamy oliwę na patelni.

Łososia myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą, pieprzem i tartym rozmarynem (możemy położyć dodatkowo na wierzch świeży rozmaryn jeśli posiadamy).

Kładziemy łososia na patelnię skórą do dołu i na wierzch dajemy łyżkę masła.

Przykrywamy pokrywką i smażymy bez obracania ok 10-15 minut zależnie jak bardzo wysmażony lubimy.


Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem
Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem

Gdy ryż się ugotuje, a mięso łososia zetnie podajemy na talerze. Łosoś po usmażeniu łatwo odchodzi od skóry. Właściwie zostaje ona na patelni a my dzielimy kawałek na dwa talerze już bez skóry.

Propozycja podania z sałatą lodową, z selerem, papryka i jajkiem. Przepis na taką sałatkę tutaj.


Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem
Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie wygląda bardzo apetycznie i na pewno również tak samo smakuje. Muszę powiedzieć, że ja również jestem wielką fanką jeśli chodzi o same dania z łososia. Dlatego jak tylko odkryłam przepisy w https://mowisalmon.pl/przepisy/ to wiedziałam, ze to jest to czego potrzebuję.

    OdpowiedzUsuń