9 sie 2015

Sernik z wiśniami na kruchym spodzie - przepis


Udało mi się skraść pojemniczek wydrylowanych już wiśni przeznaczonych na wino. Skraść, bo każdy gram wiśni przeznaczonych na wino jest na miarę złota. Chciałam upiec z nich letnie, ucierane ciasto z wiśniami i kruszonką, ale mąż stwierdził, że zjadłby orzeźwiający sernik. Dopiero gdy go upiekłam powiedział, że chodziło mu o sernik na zimno. Na szczęście ten też mu smakował…


Sernik z wiśniami na kruchym spodzie
Składniki na kruchy spód:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 1  żółtko


Sernik z wiśniami - składniki na kruchy spód
Sernik z wiśniami - składniki na kruchy spód


Składniki na masę serową:

  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 kg twarogu gotowego na sernik
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 1 zapach waniliowy lub laska wanilii
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • wydrylowane wiśnie świeże lub z syropu


Sernik z wiśniami - składniki na masę serową
Sernik z wiśniami - składniki na masę serową


Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta.

Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i jedno żółtko. Wyrabiamy ciasto. Najlepiej rozdrabniaczem do kruchego ciasta. Jeżeli go nie mamy to szybko wyrabiamy w rękach tak aby ciasto nie zdążyło się ogrzać.

Z ciasta wyrabiamy jednolitą kulę, owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na 20-30 min.

Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 mm. Przekładamy do średniej wielkości formy wyłożonej papierem i nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 20 min w 180oC.

Przechodzimy do przygotowania masy serowej. Do dużej miski wbijamy wszystkie 5 jajek, dodajemy cukier i miksujemy do połączenia składników.

Do jajek dodajemy ser, śmietankę, zapach waniliowy (lub pestki z jednej laski wanilii), mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mieszamy mikserem ale krótko. Tak żeby składniki się połączyły ale żeby nie napowietrzyć masy.

Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy wiśnię. Jeżeli mamy kwaśne wiśnie to lepiej nie przesadzać z ich ilością. Ułożone w ok. 1 cm odstępach w zupełności wystarczą.


Sernik z wiśniami na kruchym spodzie
Sernik z wiśniami na kruchym spodzie


Ciasto pieczemy przez 1 godzinę i 15 min w temp 150oC.

Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik w środku aby doszedł.

Sernik jest słodko-kwaśny, w lecie najlepiej smakuje schłodzony.


Sernik z wiśniami
Sernik z wiśniami na kruchym spodzi



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz