20 sie 2015

Lasagne z boczkiem, szpinakiem i cukinią - przepis



Gotowanie może być ogromną przyjemnością, jeśli nie stanie się naszym codziennym obowiązkiem.

Mam na to idealne rozwiązanie. Lasagne w dużej blaszce.
 
Przygotowujemy taką potrawę i mamy ją na 3-4 dni dla dwóch osób lub na 2 dni dla większej rodziny :). Nie oznacza to jednak że musimy "katować" tym daniem rodzinę przez 3 dni. Gdy lasagne ostygnie, dzielimy ją na porcje i zamrażamy w plastikowych pojemniczkach. Wyciągamy z zamrażarki w momencie, kiedy nie mamy czasu gotować i przyjdzie nam ochota na pożywny posiłek. U mnie w domu, gdy mąż idzie na cały dzień do pracy i obiad będzie jadł poza domem, dostaje na wynos taki pojemniczek wyciągnięty dzień wcześniej
z zamrażarki. Obiad jak znalazł.


Lasagne z boczkiem, szpinakiem i cukinią
Lasagne z boczkiem, szpinakiem i cukinią


Składniki: (blaszka o wymiarach 29x36 cm)
  • ok. pół opakowania makaronu lasagne
  • 300 gram boczku wędzonego
  • puszka kukurydzy (opcjonalnie puszka fasoli czerwonej)
  • 3 cukinie

Masa szpinakowa:
  • 2 opakowania szpinaku liściastego mrożonego
  • pół kostki sera białego
  • 3 ząbki czosnku (wyciśnięte)
  • 2 łyżki tartego parmezanu (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Sos beszamelowy:
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 300 ml mleka
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka tartej gałki muszkatołowej
  • szczypta ostrej papryki (lub łyżeczka słodkiej papryki - wersja mniej ostra)
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Jeśli zależy nam na czasie to masę szpinakową możemy przygotować dzień wcześniej. W garnku odmrażamy szpinak na wolnym ogniu i dodajemy wszystkie wymienione składniki masy szpinakowej.

Moja rada: szpinak musi być liściasty, a nie rozdrobniony. Nie chcemy papki, która kojarzy się nam z koszmarem przedszkolnych obiadów. Ja mam sprawdzony szpinak firmy Hortex i ugotowany w ten sposób jest pyszny.

Tak przygotowana masa szpinakowa może nam posłużyć do wielu innych przepisów, które nie omieszkam w przyszłości zamieścić.

Kroimy boczek w kosteczkę. Wrzucamy go następnie na patelnię i smażymy. Gdy jest chrupiący ściągamy z patelni.

Lasagne z boczkiem, szpinakiem i cukinią
Lasagne z boczkiem, szpinakiem i cukinią
 
Na tej samej patelni przygotujemy sos beszamelowy więc nie musimy jej nawet myć. Będzie dodatkowy smaczek w sosie. Wrzucamy na patelnię masło i gdy się roztopi dodajemy mąkę i mieszamy intensywnie. Następnie wlewamy mleko ciągle mieszając i uzupełniamy wodą. Sos nam "pyrka" na ogniu, a my go od czasu do czasu mieszamy najlepiej ubijaczką, żeby nie powstały grudki.

W międzyczasie kroimy umytą cukinię na cienkie plasterki ok 3 mm.

I już mamy wszytko co nam potrzeba:

Blaszkę smarujemy oliwą lub olejem. Układamy na dnie połowę porcji cukinii tak, aby przykryła nam dno.

Lasagne z boczkiem, szpinakiem i cukinią
Lasagne z boczkiem, szpinakiem i cukinią


Kładziemy makaron surowy, aby przykrył cukinię.


Lasagne z boczkiem, szpinakiem i cukinią
Lasagne z boczkiem, szpinakiem i cukinią


Wykładamy masę szpinakową na całość i wrzucamy równomiernie boczek i kukurydzę (lub fasolę zależnie od upodobań).


Lasagne z boczkiem, szpinakiem i cukinią
Lasagne z boczkiem, szpinakiem i cukinią

Wykładamy kolejną warstwę makaronu i cukinię na sam wierzch również do przykrycia całości makaronu.
 

Lasagne z boczkiem, szpinakiem i cukinią
Lasagne z boczkiem, szpinakiem i cukinią

Zalewamy beszamelem, który zdążył nam zgęstnieć na patelni. Możemy posypać tartym serem żółtym, ale nie jest to konieczne.
  
Lasagne z boczkiem, szpinakiem i cukinią
Lasagne z boczkiem, szpinakiem i cukinią

Pieczemy 45 - 50 minut w temperaturze 180 st. Przed wyciągnięciem możemy sprawdzić widelcem czy makaron jest miękki i albo wyciągamy i spożywamy, albo dajemy naszemu daniu kolejne 5 - 10 minut.

Smacznego :)

2 komentarze: