Koleżanka z pracy przyniosła ketchup domowy do pracy. Robi go z mężem co roku. Gdy skosztowałam okazał się pyszny. Trudno mi było uwierzyć, że jest z cukinii.
Postanowiłam go zrobić. Jest trochę roboty, jak to z przetworami, ale naprawdę warto!
Gdy wzięłam już zrobiony przeze mnie ketchup na grilla do sąsiadów to miał największe wzięcie. Goście dosłownie wszystko chcieli nim polewać :)
Ketchup z cukinii od Anety i Jacka - najlepszy |
- 3 kg cukinii (obranej i bez pestek)
- 1 kg cebuli
- 4 papryki czerwone
- 800 gram przecieru pomidorowego (dałam 700 gram przecieru i 100 gram koncentratu pomidorowego)
- 2 garści soli do przetworów
- 4 szklanki cukru
- 2 szklanki octu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki pieprzu
- 2 kopiaste łyżeczki cayenne
Ketchup z cukinii od Anety i Jacka - najlepszy |
Wykonanie:
Cukinie obieramy i wydrążamy pestki. Dopiero po tej "operacji" mamy otrzymać 3 kg cukinii.
Cebule obieramy z łupek, a papryki myjemy.
Wszystkie te warzywa ścieramy na tarce, a najlepiej używamy robota kuchennego. Wszystko przekładamy do garnka i mieszamy z solą.
Odstawiamy do lodówki lub w zimne miejsce na 24 godziny.
Na następny dzień gotujemy warzywa do uzyskania papki około godzinę mieszając co jakiś czas, aby warzywa nie przywarły.
Następnie dodajemy cukier i ocet - gotujemy 20 minut.
Po tym czasie dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy - gotujemy kolejne 20 minut.
Zestawiamy z gazu i studzimy, a potem miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Ketchup z cukinii od Anety i Jacka - najlepszy |
Po zmiksowaniu nalewamy do słoików, butelek itp., zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.
Ketchup z cukinii od Anety i Jacka - najlepszy |
Gwarantowane, że będzie smacznie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz