31 lip 2015

Ketchup z cukinii od Anety i Jacka - najlepszy


Koleżanka z pracy przyniosła ketchup domowy do pracy. Robi go z mężem co roku. Gdy skosztowałam okazał się pyszny. Trudno mi było uwierzyć, że jest z cukinii.

Postanowiłam go zrobić. Jest trochę roboty, jak to z przetworami, ale naprawdę warto!

Gdy wzięłam już zrobiony przeze mnie ketchup na grilla do sąsiadów to miał największe wzięcie. Goście dosłownie wszystko chcieli nim polewać :)


Ketchup z cukinii od Anety i Jacka - najlepszy
Ketchup z cukinii od Anety i Jacka - najlepszy
Składniki:

  • 3 kg cukinii (obranej i bez pestek)
  • 1 kg cebuli
  • 4 papryki czerwone
  • 800 gram przecieru pomidorowego (dałam 700 gram przecieru i 100 gram koncentratu pomidorowego)
  • 2 garści soli do przetworów
  • 4 szklanki cukru
  • 2 szklanki octu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 kopiaste łyżeczki cayenne


Ketchup z cukinii od Anety i Jacka - najlepszy
Ketchup z cukinii od Anety i Jacka - najlepszy



Wykonanie:

Cukinie obieramy i wydrążamy pestki. Dopiero po tej "operacji" mamy otrzymać 3 kg cukinii.

Cebule obieramy z łupek, a papryki myjemy.

Wszystkie te warzywa ścieramy na tarce, a najlepiej używamy robota kuchennego. Wszystko przekładamy do garnka i mieszamy z solą.

Odstawiamy do lodówki lub w zimne miejsce na 24 godziny.



Ketchup z cukinii od Anety i Jacka - najlepszy


Na następny dzień gotujemy warzywa do uzyskania papki około godzinę mieszając co jakiś czas, aby warzywa nie przywarły.

Następnie dodajemy cukier i ocet - gotujemy 20 minut.

Po tym czasie dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy - gotujemy kolejne 20 minut.

Zestawiamy z gazu i studzimy, a potem miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.



Ketchup z cukinii od Anety i Jacka - najlepszy
Ketchup z cukinii od Anety i Jacka - najlepszy


Po zmiksowaniu nalewamy do słoików, butelek itp., zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut.



Ketchup z cukinii od Anety i Jacka - najlepszy
Ketchup z cukinii od Anety i Jacka - najlepszy


Gwarantowane, że będzie smacznie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz