24 wrz 2015

Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis


Pizza to prawdopodobnie najbardziej ulubione danie na świecie. No może przynajmniej w Europie i Ameryce :) Ja z całą pewnością bardzo ją lubię.

Zawsze mi się wydawało, że pizzę bardzo trudno zrobić w warunkach domowych. A jeśli już się podejmiemy wysiłku to będzie się miała nijak do tej z pizzerii. Domowa pizza kojarzyła mi się z grubą drożdżową bułą, która ma niewiele wspólnego z pyszną pizzą na cienkim cieście.

Jednak byłam w błędzie. Znalazłam świetny przepis, dodałam swoje "trzy grosze" i wyszło przepysznie :) Zobaczcie sami jak łatwo, zdrowo i pysznie może być.

Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis
Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis

Składniki na ciasto:

  • 250 gram mąki (pół na pół pszennej i żytniej razowej)
  • 20 gram droższy
  • 100 ml wody
  • 40 ml oliwy
  • sól


Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis
Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis

Składniki na wierzch:

  • sos pomidorowy
  • opakowanie szynki parmeńskiej
  • pół puszki fasoli czerwonej lub kukurydzy
  • kilka oliwek
  • kulka mozzarelli wędzonej lub zwykłej
  • garść rukoli

Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis
Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w letniej (ok. 40 stopni) wodzie.

Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy drożdże, olej, sól i zagniatamy ręką.

Dzielimy ciasto na dwie części i wkładamy przykryte folią do lodówki na 20-30 minut.

W tym czasie przygotowujemy resztę składników.

Po 20 - 30 minutach (zależnie na ile nam pozwoli głód :) włączamy piekarnik na funkcję pizza lub na grzanie góra - dół i rozgrzewamy do 220 - 230 stopni.

Wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na dwa cieniutkie placki. Ja zrobiłam bardziej kwadratowe, żeby ładnie się zmieściły na jednej blasze do piekarnika. Kładziemy je na blachę podścieloną papierem do pieczenia.

Placki smarujemy sosem pomidorowym.

Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis
Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis

Wrzucamy na wierzch wszystkie składniki oprócz rukoli.

Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis
Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis

Pieczemy ok 15 minut.

Po upieczeniu wrzucamy rukolę na pizze i kroimy na kawałki.


Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis
Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz