3 wrz 2015

Makaron z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami - przepis

Makaron w każdej postaci to moje ulubione danie. Jest zawsze smacznie i przeważnie łatwo jest je przygotować. Istotne jest dobre połączenie składników. Tuńczyk i oliwki idą w parze. Suszone pomidory zawsze dobrze pasują do makaronu. Natomiast do sosów śmietanowych bardzo pasuje ser pleśniowy.
Na dziś proponuję taki zestaw smakowy:

Makaron z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami - przepis
Makaron z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami - przepis

Składniki:

  • opakowanie makaronu świderki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • puszka tuńczyka
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • 10 oliwek
  • 200 ml śmietanki
  • ser z niebieską pleśnią
  • papryka mielona
  • pieprz, sól

Makaron z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami - przepis
Makaron z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami - przepis


Wykonanie:

Nastawiamy posoloną wodę na makaron.

Selera naciowego kroimy drobno i na oliwie z pomidorów podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojone suszone pomidory.

Makaron z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami - przepis
Makaron z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami - przepis

Do tego wrzucamy przekrojone na pół oliwki i dajemy przyprawy.

Następnie wlewamy śmietankę i do tego tuńczyka.

Na końcu dodajemy pokrojony ser.

W tym czasie, gdy woda się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię do przygotowanego sosu.

Mieszamy wszystko, aby sos obkleił makaron i mamy gotowe danie.

Makaron z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami - przepis
Makaron z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami - przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz