1 wrz 2015

Mus owocowy trójkolorowy - przepis na smaczny deser

Podobno dziś jest ostatni tak upalny dzień. Na zakończenie gorącego sezonu i przywitanie nowego roku szkolnego proponuję trzywarstwowy mus owocowy. Do jego wykonania możecie użyć dokładnie takich owoców jak ja lub innych podobnych. Ważne tylko żeby owoce były mocno dojrzale, bo inaczej mus wyjdzie cierpki i kwaśny.


Mus owocowy trójkolorowy
Mus owocowy trójkolorowy

Składniki

  • brzoskwinie
  • truskawki (o tej porze już tylko mrożone)
  • jabłko
  • gruszka
  • miód

Mus owocowy trójkolorowy
Mus owocowy trójkolorowy


Wykonanie

I warstwa - brzoskwiniowa. Brzoskwinie miksujemy ze skórką lub bez (jak kto woli). Ja postanowiłam zmiksować ze skórką ponieważ w niej jest najwięcej witamin. Zmiksowane przelewamy do wysokiej szklanki.

II warstwa - truskawkowa. Truskawki (mogą być nie do końca rozmrożone) miksujemy dodając łyżeczkę miodu. Ostrożnie wlewamy lub przekładamy łyżką na brzoskwinie.

III warstwa - jabłkowo-gruszkowa. Miksujemy razem pół jabłka i pół gruszki. Przekałdamy na warstwę truskawek.

Gotowe. Proste szybkie i orzeźwiające.


Mus owocowy trójkolorowy
Mus owocowy trójkolorowy

2 komentarze: