13 lis 2015

Domowy budyń waniliowo-cynamonowy

Domowy budyń to prosty pomysł na szybki deser, kiedy w domu nie mamy zbyt wielu składników aby upiec ciasto albo gdy nie mamy na to czasu. Jego smak zależy od dodatków jakie do niego dodamy, możemy wybrać cukier waniliowy, kakao, miód, owoce lub, poza sezonem, gęste i pyszne syropy owocowe. Domowy budyń będzie też pysznym smakołykiem dla dzieci. Ja na swój deser wybrałam budyń waniliowo-cynamonowy. W okresie jesienno-zimowym cynamon gości u nas niemal codziennie.


Domowy budyń waniliowo-cynamonowy
Domowy budyń waniliowo-cynamonowy


Składniki (na jedną porcję)

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżki cukru
  • ½ łyżki cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka mleka
  • 2 żółtka


Domowy budyń waniliowo-cynamonowy
Domowy budyń waniliowo-cynamonowy


Wykonanie

W rondelku, ale nie na gazie, mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, cukier waniliowy i cynamon. Do wymieszanych składników suchych dodajemy  dwa żółtka i ucieramy wszystko jak na kogiel mogiel. Do utartej masy stopniowo dolewamy mleko i mieszamy.

Gdy wszystkie składniki połączą się stawiamy rondelek na kuchence i gotujemy na małym ogniu. Stale mieszamy, aby nie doprowadzić do powstania grudek. Pod koniec gotowania możemy użyć do mieszania trzepaczki rózgowej – będzie łatwiej. J


Gotowy budyń przelewamy do miseczek, które wcześniej przelewamy zimną wodą. Na wierzchu polewamy syropem owocowym i gotowe. 


Domowy budyń waniliowo-cynamonowy
Domowy budyń waniliowo-cynamonowy

2 komentarze: