Domowy budyń to prosty pomysł na szybki deser, kiedy w domu
nie mamy zbyt wielu składników aby upiec ciasto albo gdy nie mamy na to czasu. Jego
smak zależy od dodatków jakie do niego dodamy, możemy wybrać cukier waniliowy,
kakao, miód, owoce lub, poza sezonem, gęste i pyszne syropy owocowe. Domowy
budyń będzie też pysznym smakołykiem dla dzieci. Ja na swój deser wybrałam
budyń waniliowo-cynamonowy. W okresie jesienno-zimowym cynamon gości u nas
niemal codziennie.
Domowy budyń waniliowo-cynamonowy |
Składniki (na jedną porcję)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ½ łyżki cukru
- ½ łyżki cukru waniliowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 szklanka mleka
- 2 żółtka
Domowy budyń waniliowo-cynamonowy |
Wykonanie
W rondelku, ale nie na gazie, mieszamy składniki suche:
mąkę, cukier, cukier waniliowy i cynamon. Do wymieszanych składników suchych dodajemy
dwa żółtka i ucieramy wszystko jak na kogiel
mogiel. Do utartej masy stopniowo dolewamy mleko i mieszamy.
Gdy wszystkie składniki połączą się stawiamy rondelek na
kuchence i gotujemy na małym ogniu. Stale mieszamy, aby nie doprowadzić do
powstania grudek. Pod koniec gotowania możemy użyć do mieszania trzepaczki
rózgowej – będzie łatwiej. J
Gotowy budyń przelewamy do miseczek, które wcześniej przelewamy
zimną wodą. Na wierzchu polewamy syropem owocowym i gotowe.
Domowy budyń waniliowo-cynamonowy |
Jak dla mnie pycha.
OdpowiedzUsuńDomowy najlepszy :)
OdpowiedzUsuń