Ryba w sosie koperkowym |
Składniki
- 500-700 g filetów z dorsza
- 3/3 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- pęczek koperku
- łyżka mąki pszennej
- cytryna
- pieprz cytrynowy
- sól
- olej lub oliwa
Ryba w sosie koperkowym |
Wykonanie
Umyte i osuszone filety kroimy na mniejsza kawałki aby nie rozpadły się podczas obracania na patelni. Oprószamy je lekko solą i pieprzem cytrynowym.
Ryba w sosie koperkowym |
Rozgrzewamy patelnię z oliwą i smażymy na niej ryby z obydwu stron. Odkładamy na bok.
Do pozostałego na patelni tłuszczu dolewamy łyżkę lub dwie oliwy a następnie wsypujemy mąkę i mieszamy. Gdy mąka połączy się z tłuszcze wlewamy na patelnię bulion stale mieszając składniki. Gotujemy na małym ogni aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodajemy jogurt i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Możemy podawać z ziemniakami i konieczne z plasterkami cytryny.
Ryba w sosie koperkowym |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz