17 lis 2015

Ryba w sosie koperkowym

Niestety w temacie ryb moja rodzina nie odstaje od średniej krajowej. Jemy bardzo mało ryb, kilka razy w miesiącu. Być może to przez to, że nigdy nie znalazłam naprawdę dobrego przepisu na ryby i trochę bardziej pewnie przez ości:) Tym razem jednak udało się zaskoczyć wszystkich rybą w sosie koperkowym. Przepis jest prosty, szybki i smaczny. Spróbujcie i pamiętajcie jedzcie ryby:)


Ryba w sosie koperkowym
Ryba w sosie koperkowym

Składniki
  • 500-700 g filetów z dorsza
  • 3/3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • pęczek koperku
  • łyżka mąki pszennej
  • cytryna
  • pieprz cytrynowy
  • sól
  • olej lub oliwa


Ryba w sosie koperkowym
Ryba w sosie koperkowym


Wykonanie

Umyte i osuszone filety kroimy na mniejsza kawałki aby nie rozpadły się podczas obracania na patelni. Oprószamy je lekko solą i pieprzem cytrynowym.


Ryba w sosie koperkowym
Ryba w sosie koperkowym


Rozgrzewamy patelnię z oliwą i smażymy na niej ryby z obydwu stron. Odkładamy na bok.

Do pozostałego na patelni tłuszczu dolewamy łyżkę lub dwie oliwy a następnie wsypujemy mąkę i mieszamy. Gdy mąka połączy się z tłuszcze wlewamy na patelnię bulion stale mieszając składniki. Gotujemy na małym ogni aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodajemy jogurt i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem.

Możemy podawać z ziemniakami i konieczne z plasterkami cytryny.


Ryba w sosie koperkowym
Ryba w sosie koperkowym


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz