Zapachniało Świętami w naszym domu. Pierwszy raz z tym roku.
A to za sprawą korzennego ciasta marchewkowego. Uwielbiam je, bo jest proste i
szybkie w przygotowaniu, słodkie i mokre w smaku oraz zaskakuje wszystkich jak
słyszą, że jest z marchewki.
Korzenne ciasto marchewkowe |
Składniki
- 1/2 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka,
- 2-3 marchewki
Korzenne ciasto marchewkowe |
Wykonanie
W misce roztrzepujemy jajka i mieszamy je z olejem.
Następnie dodajemy po kolei składniki suche po każdym mieszając: cukier, mąkę,
sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika.
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dokładnie
mieszamy z ciastem.
Gotową masę wylewamy do malej, podłużnej blaszki.
Pieczemy w temperaturze 180 st C przez ok. 25 minut. Po tym
czasie sprawdzamy ciasto patyczkiem. Gdy jest suchy, ciasto jest gotowe.
Korzenne ciasto marchewkowe |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz