10 lis 2015

Korzenne ciasto marchewkowe

Zapachniało Świętami w naszym domu. Pierwszy raz z tym roku. A to za sprawą korzennego ciasta marchewkowego. Uwielbiam je, bo jest proste i szybkie w przygotowaniu, słodkie i mokre w smaku oraz zaskakuje wszystkich jak słyszą, że jest z marchewki.


Korzenne ciasto marchewkowe
Korzenne ciasto marchewkowe

Składniki

  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka,
  • 2-3 marchewki


Korzenne ciasto marchewkowe
Korzenne ciasto marchewkowe


Wykonanie

W misce roztrzepujemy jajka i mieszamy je z olejem. Następnie dodajemy po kolei składniki suche po każdym mieszając: cukier, mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika.

Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dokładnie mieszamy z ciastem.

Gotową masę wylewamy do malej,  podłużnej blaszki.


Pieczemy w temperaturze 180 st C przez ok. 25 minut. Po tym czasie sprawdzamy ciasto patyczkiem. Gdy jest suchy, ciasto jest gotowe.


Korzenne ciasto marchewkowe
Korzenne ciasto marchewkowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz