Zupa cebulowa z grzankami i serem |
Składniki
- ok 1 kg cebuli
- 2 łyżki masła
- 1 litr bulionu
- sól i pieprz
- czerstwe pieczywo
- ser żółty
- opcjonalnie 50 ml brandy
Zupa cebulowa z grzankami i serem |
Wykonanie
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Wrzucamy na rozgrzane masło i smażymy na małym ogni aż nabierze rumianego koloru. Może to potrwać nawet pół godzimy.
W garnku podgrzewamy czysty bulion. Gdy cebula będzie gotowa dodajemy ją do bulionu i gotujemy ok 15-20 min..
Gdy zupa się gotuję przygotowujemy grzanki. Kroimy pieczywo w kostkę i układamy na blaszce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 10 min.
Zupę przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pod koniec gotowania można dodać 50 ml brandy, zupa nabierze wyrazistego smaku. Gotujemy jeszcze chwilę.
Gotową zupę nalewamy do żaroodpornych miseczek, na wierzch układamy grzanki i ser żółty (straty lub w plasterkach). Wkładamy do piekarnika i czekamy aż ser się roztopi.
I gotowe. Smacznego.
Zupa cebulowa z grzankami i serem |
Zupa cebulowa z grzankami i serem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz