2 lis 2015

Zupa cebulowa z grzankami i serem

Jesienią i zimą trzeba dbać o odporność... ciągle słyszymy to w reklamach super odpornościowych środków:) Ja wolę dbać o odporność zdrowymi, domowymi sposobami. Cebula obok czosnku jest jednym z najlepszych domowych antybiotyków ale mało kto lubi zadać ją na surowo. Ja przemycam ją domownikom w postaci pysznej zupy cebulowej z grzankami i serem.


Zupa cebulowa z grzankami i serem
Zupa cebulowa z grzankami i serem

Składniki

  • ok 1 kg cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 1 litr bulionu
  • sól i pieprz
  • czerstwe pieczywo
  • ser żółty
  • opcjonalnie 50 ml brandy


Zupa cebulowa z grzankami i serem


Wykonanie

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Wrzucamy na rozgrzane masło i smażymy  na małym ogni aż nabierze rumianego koloru. Może to potrwać nawet pół godzimy.

W garnku podgrzewamy czysty bulion. Gdy cebula będzie gotowa dodajemy ją do bulionu i gotujemy ok 15-20 min..

Gdy zupa się gotuję przygotowujemy grzanki. Kroimy pieczywo w kostkę i układamy na blaszce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 10 min.

Zupę przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pod koniec gotowania można dodać 50 ml brandy, zupa nabierze wyrazistego smaku. Gotujemy jeszcze chwilę.

Gotową zupę nalewamy do żaroodpornych miseczek, na wierzch układamy grzanki i ser żółty (straty lub w plasterkach). Wkładamy do piekarnika i czekamy aż ser się roztopi.

I gotowe. Smacznego.


Zupa cebulowa z grzankami i serem
Zupa cebulowa z grzankami i serem

Zupa cebulowa z grzankami i serem
Zupa cebulowa z grzankami i serem

Zupa na jesień - edycja 2Jesienne zupy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz