Zagłębiając się w tajniki kuchni wegetariańskiej coraz bardziej przekonuję się, że ma nieograniczone możliwości. Właściwie wszystko, co wydawało nam się tylko i wyłączcie mięsne, jesteśmy w stanie zrobić w wersji wegetariańskiej. Wymaga to tylko otworzenia się na nowości i poszerzenia horyzontów.
Coraz częściej przekonujemy się jak wielkie znaczenie ma zdrowa dieta dla utrzymania naszego organizmu w dobrej kondycji. Coraz więcej badań potwierdza nam, że dobrze zbilansowana dieta wegetariańska ma dobroczynne działanie na nasze zdrowie.
Nie namawiam tutaj do przejścia na wegetarianizm ale jedynie do otworzenia się na większy wachlarz kulinarnych możliwości :)
Pulpety wegetariańskie z dyni, tofu i ciecierzycy |
Składniki:
- puszka ciecierzycy
- 200 gram dyni hokkaido
- 60 gram tofu
- 6 łyżek płatków owsianych
- łyżeczka curry
- łyżeczka tandoori masala (czerwona mieszanka indyjskich przypraw)
- sól, pieprz
Pulpety wegetariańskie z dyni, tofu i ciecierzycy |
Całą dynię kroimy na kawałki (jak na zdjęciu powyżej) i pieczemy w piekarniku ze skórą na papierze ok pół godziny. Gdy będzie miękka wyciągamy z piekarnika, studzimy i obieramy ze skóry. Jest to dużo łatwiejsze niż obierać ze skóry surową dynię.
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Formujemy kuleczki i kładziemy na papierze do pieczenia.
Pulpety wegetariańskie z dyni, tofu i ciecierzycy |
Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Możemy podawać z makaronem, ryżem lub na sałacie. Możemy zrobić do nich sos pomidorowy i polewać je nim.
Smacznego :)
Pulpety wegetariańskie z dyni, tofu i ciecierzycy |
świetne pulpeciki :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie jestem na diecie warzywnej, chciałbym potem zostać przy wenetarianizmie.. ale przygotowanie takich potraw jest takie czasochłonne, że chyba nie dam rady :/
OdpowiedzUsuńNa pewno nie bardziej niż potraw mięsnych :) A akurat te pulpety robi się błyskawicznie, bo wszystko blendujesz, pod warunkiem przygotowania sobie wcześniej dyni, którą użyjesz do wielu innych dań :)
Usuń