Keks to jeno z tych ciast, które moja mama często robi w
weekend gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Pamiętam jego smak z
dzieciństwa – czekoladowo-waniliowy, słodki i orzechowy. Najbardziej smakuje mi
warstwa kakaowa. Spróbujcie koniecznie, przepis jest bardzo prosty.
Keks mojej mamy |
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- ½ kostki masła
- 2/3 szklanki mleka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- posiekane orzechy
- 2 łyżki kakao
Keks mojej mamy |
Wykonanie
W misce ucieramy masło z cukrem na jednolitą masę. Dodajmy jajka,
mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy mikserem aż
połączą się dokładnie.
Powstałe ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy
cukier waniliowy i orzechy, do drugiej kakao.
Do wyłożonej papierem podłużnej blaszki wykładamy najpierw
warstwę białą, a na nią ciemną- kakaową.
Keks mojej mamy |
Keks mojej mamy |
Keks mojej mamy |
Cisto pieczemy ok. 40 min w 180 st C.
Keksa można posypać cukrem pudrem lub polać polewą
czekoladową ale sam jest równie pyszny.
Keks mojej mamy |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz