12 lis 2015

Muffiny ze śliwkami z cynamonową kruszonką


W te jesienne klimaty postanowiłam przygotować bardzo pasujące do aury muffiny ze śliwkami i cynamonem. Zapach który rozchodził się w mieszkaniu był przecudowny a smak muffinek uleczy każdą chandrę.

Wykorzystałam ostatni rzut śliwek które usmażyłam na patelni z brązowym cukrem aby cieszyć się ich smakiem w takie dni.

Szukając inspiracji chciałam koniecznie wykorzystać cynamon w przepisie. Ma on doskonałe właściwości przy tej niesprzyjającej aurze.
Cynamon ma silne działanie dezynfekujące, przeciwwirusowe i antybakteryjne oraz hamuje wzrost chorobotwórczych pleśni i drożdżaków Dodatkowo poprawia dopływ krwi do mózgu, co przekłada się na rozjaśnienie umysłu, lepszą pamięć i poprawioną koncentrację. Przyspiesza przemianę materii co sprzyja oczyszczeniu organizmu.

Muffiny ze śliwkami z cynamonową kruszonką
Muffiny ze śliwkami z cynamonową kruszonką

Składniki na ciasto:

  • 8 łyżek mąki (pół na pół pszennej i żytniej razowej)
  • 120 gram masła
  • pół szklanki cukru kryształu
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jaja
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • pół łyżeczki soli
  • 5 - 6 śliwek

Muffiny ze śliwkami z cynamonową kruszonką
Muffiny ze śliwkami z cynamonową kruszonką

Składniki na kruszonkę:

  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 2 czubate łyżki mąki
  • pół łyżeczki cynamonu

Muffiny ze śliwkami z cynamonową kruszonką
Muffiny ze śliwkami z cynamonową kruszonką


Wykonanie:

Śliwki przygotowujemy jak w tym przepisie (patrz tutaj).

Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy oba rodzaje cukru i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Do masła dodajemy śmietanę, jajka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, proszek, sól, kakao oraz cynamon i mieszamy.

Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy dłonią do powstania grudek.

Włączamy piekarnik na 180 stopni.

Do formy na muffiny wkładamy papilotki lub kawałki papieru do pieczenia.
(Ja za pierwszym razem użyłam papilotek i muffiny trochę wykipiały ale były bardzo smaczne a kruszonka chrupiąca.)

Muffiny ze śliwkami z cynamonową kruszonką
Muffiny ze śliwkami z cynamonową kruszonką


(Drugim razem użyłam papieru do pieczenia i wprawdzie nic nie wykipiało ale kruszonka była mniej chrupiąca.)

Muffiny ze śliwkami z cynamonową kruszonką
Muffiny ze śliwkami z cynamonową kruszonką

Zdecydujcie sami :)


Do przygotowanych foremek wkładamy czubatą łyżkę ciasta, na to smażone śliwki, kolejną łyżkę ciasta i kruszonkę. I tak do wszystkich 12-stu foremek.

Pieczemy 25 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz